Александър Картвели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Александър Картвели
американски авиоконструктор

Роден
Починал
20 юли 1974 г. (77 г.)
Техника
Област Авиоинженерство
Александър Картвели в Общомедия

Александър Михайлович Картвели (на грузински: ალექსანდრე ქართველიშვილი; на руски: Александр Михайлович Картвели; на английски: Alexander Kartveli) е американски авиоконструктор от грузински произход, създал едни от най-известните американски самолети.

Александър Картвели е роден под името Александър Картвелишвили на 9 септември 1896 г. в гр. Тифлис (дн. Тбилиси), административен център на губерния в Руската империя, в семейството на мирови съдия. През 1914 г. завършва висше военно училище и по време на току-що избухналата Първа световна война служи като офицер от артилерията в Руската армия. По фронтовете на войната Картвели за пръв път вижда самолети и е изключително впечатлен от тях.

След Октомврийската революция и края на войната, Александър Картвели преминава на служба в армията на станалата временно независима Грузия. Като млад и перспективен офицер през 1919 г. той е изпратен във Франция, за да повиши квалификацията си. Там окончателно решава да се посвети на авиацията и постъпва във Висшето авиационно училище. Междувременно през 1921 г. в Грузия е установена съветска власт и Картвели решава да остане като емигрант във Франция. За да придобие още една професия, той завършва и Висшето електотехническо училище, но е назначен все пак като авиоконструктор във фирмата Société Industrielle.

В Société Industrielle Картвели участва в разработката на рекордните самолети „Bernard“ и „Ferbois“, същевременно разработвайки личен проект за гигантски многомоторен пътнически самолет за трансатлантически полети по маршрута ПарижНю Йорк, побиращ 50-60 пасажери. През 1927 г. той се запознава с американския милионер Чарлз Ливайн, който е изключително заинтересован от проекта и Александър Картвели заминава за САЩ.

В САЩ е построен мащабно умалено копие на самолета, получил името Uncle Sam (Чичо Сам), със свръхамбициозната задача да прелети разстоянието Ню Йорк — Москва. Но самолетът е изпълнен във вариант с един двигател, който на всичкото отгоре е с намалена мощност и в крайна сметка самолетът изобщо не успява да се отлепи от пистата. В резултат сътрудничеството между милионера и авиоконструктора е прекратено, а Картвели постъпва на работа в американския филиал на Фокер.

P-47D Thunderbolt

През 1931 г. Александър Картвели с запознава с друг емигрирал заради Октомврийската революция авиоконструктор - руснака Александър Северски, който го кани за главен инженер в новосъздадената си фирма Seversky Aircraft Corporation. Тандемът Северски — Картвели работи заедно до 1939 г. и в резултат на сътрудничеството им се появяват няколко много сполучливи машини, сред които самолетът-амфибия SEV-3 и изтребителя P-35.

През 1939 г. бордът на директорите на Seversky Aircraft сваля Северски от поста президент на фирмата, а самата фирма е реорганизирана и преименувана на Republic Aviation. На Александър Картвели е предложено мястото на вицепрезидент и главен конструктор в новата фирма. На този пост той работи до 1962 г.

В Republic Картвели окончателно доразвива конструкцията на започнатия със Ал. Северски Р-35, разработвайки изтребителя P-47 Thunderbolt, станал най-масово произвежданият американски изтребител през Втората световна война. Следвайки тенденциите в развитието на авиацията, през 1944 г. Ал. Картвели започва разработката на реактивен изтребител и не след дълго се появява Р-84 Thunderjet, приет на въоръжение през 1947 г. вече под обозначението F-84 Thunderjet (през същата година системата за обозначаване на американските самолети е променена и вместо с P (от „Pursuit“ — „Преследвач“), изтребителите се обозначават с F ( от „Fighter“ — „боец“). Произведени са над 4400 машини F-84.

F-105D Thunderchief

Изтребителите Thunderjet воюват активно във войната в Корея, но появата там на съветските МиГ-15 със стреловидно крило, налага основно преосмисляне на концепцията. В резултат през 1954 г. се появява изтребителят F-84F Thunderstreak, представляващ дълбока модернизация на F-84 Thunderjet със стреловидно крило. F-84F е добре приет като в САЩ, така и в други страни, оставайки на въоръжение в някои страни от НАТО до началото на 1990-те години. Този самолет е наследен от свръхзвуковия F-105 Thunderchief, чийто прототип прави първия си полет през 1955 г., след 4-годишна разработка. F-105 за известно време става основният изтребител на USAF и като такъв взема активно участие във войната във Виетнам, където участва като самолет за непосредствена авиационна поддръжка в 75 % от операциите на южновиетнамската и американската армии.

Александър Картвели се пенсионира през 1962 г., но още през същата година се връща като консултант в Republic Aviation. След конфликт с ръководството напуска през 1964 г., но след създаването на обединената Fairchild Republic през 1965 г., той се връща на поста си, на който работи до смъртта си на 20 май 1974 г.

Източници и литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Бориславов, Иван. Руските конструктори на американски самолети (II). Александър Михайлович Картвели. КРИЛЕ Ретросалон 40/2002. стр. 37 - 39.
  • Бориславов, Иван. „Гръмотевичният удар“ на Ал. Картвели. Republic P-47 „Thunderbolt“. КРИЛЕ Ретросалон 48/2005.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Portal:Александър Картвели
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация