Ангел Ангелов (инженер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за академика. За други личности със същото име вижте Ангел Ангелов.

Ангел Ангелов
български инженер
Роден
1929 г.
Починал
22 април 2017 г. (88 г.)
София, България
Техника
Област Електротехника
Работил в БТ
Централен институт по изчислителна техника

Ангел Симеонов Ангелов е български инженер, работил в областта на електротехниката, академик на Българската академия на науките.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден през 1929 година в село Торлак, Разградско. Завършва слаботокова електротехника в Държавната политехника, след което защитава дисертация в Московския електротехнически университет на съобщенията. Той е един от създателите на Българската телевизия и основател на Централния институт по изчислителна техника.

През 1978 година Ангел Ангелов оглавява Института по техническа кибернетика и роботика, а след неговото разделяне през 1990 година – Института по компютърни системи. През 1982-1987 година е посланик в Япония. През 1981 година става член-кореспондент, а през 1989 година – действителен член на Българската академия на науките.

През 1996 г. заедно с Любомир Илиев са сред удостоените с наградата „Computer Pioneer“ на IEEE Computer Society за развитието на компютърните науки в България.[1]

През 2009 година Ангел Ангелов е награден с орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги към Република България в областта на информационните технологии, компютърната техника и автоматика, както и по повод 80 години от рождението му.“[2][3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]