Андрей Новаков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Андрей Новаков
български политик
Андрей новаков.jpeg
Роден

Националност Flag of Bulgaria.svg България
Религия Православие
Образование Югозападен университет „Неофит Рилски“
Политика
Професия Връзки с обществеността
Партия ГЕРБ
Член на Европейския парламент
2014-...
Отличия Forbes 30 Under 30 сп. Форбс
Семейство
Съпруга Татяна Новакова

Уебсайт www.andreynovakov.eu/bg/

Андрей Гришев Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2014 година. При встъпването си в длъжност е най-младият член на Европейския парламент и един от най-младите в историята на институцията. Лауреат на класацията на списание Форбс „30 под 30“ за най-успешни млади хора в Европа, категория „Политика“. Създател е на първата българска програма на ЕС – A.L.E.C.O.

На 6 октомври 2015 година Европейският парламент одобрява доклада „Новаков“, след който България получава 6,377 милиона евро финансова помощ за справяне с последствията от наводненията и тежката зима през същата година.

Автор и вносител е на доклад за отпускане на 380 000 евро за техническа помощ към най-големия фонд на ЕС за подкрепа на уволнени работници – Европейският фонд за приспособяване към глобализацията.

През януари 2017 година е избран за вицекоординатор на Европейска народна партия в Комисия по Регионално развитие на ЕП, а през юли 2019 и за координатор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и детство[редактиране | редактиране на кода]

Андрей Новаков е роден в Пазарджик, но израства в с. Момина клисура. Той е първо дете в семейството на Гриша Новаков и Марина Павлова. Родителите, както и по-голямата част от семейството му, са служители или миньори при изграждането на електрическите централи, тунели и язовири от каскадата Белмекен. В село Момина клисура учи до 7-и клас в Основно училище Св. „Климент Охридски“. Основното си и средно образование завършва в софийската Професионална гимназия по електротехника и автоматика (бивша „Киров“) със специалност „Електрически централи, мрежи и системи“ и е сред отличниците на випуска. Участва в списването на училищния вестник „Кировец“.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

След завършване на средното си образование се мести в Благоевград, където учи паралелно две специалности в Югозападен университет „Неофит Рилски“. През 2011 година придобива бакалавърска степен с „Отличен“ по „Публична администрация“, като по време на образованието си изучава Мениджмънт и управленски технологии, Теория на управлението, Местно самоуправление, Регионална икономика и Публични финанси. През 2014 година придобива магистърска степен по „Право“ с „Много добър“ и се специализира в областта на правните науки.

През ноември 2014 година специализира в Съединените американски щати по програма за млади лидери, включваща обучения в Държавния департамент на САЩ и Пентагона.

Професионален път[редактиране | редактиране на кода]

От 2008 до 2011 г. е избран за председател на Студентски парламент към Правно-исторически факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“, като бива преизбран на поста и за втори мандат. За кратко е бил главен редактор на студентския вестник „ВестникЪТ“. През 2011 година е избран за заместник-председател на най-голямата студентска организация в Европа – Европейските студенти демократи (European Democrat Students). През 2012 г. на Конгрес на организацията в Берлин е единственият зам.-председател, преизбран на поста си и е първият българин, служил два мандата в Изпълнителното бюро на ЕДС.

От 2011 до 2014 година работи като експерт „Връзки с обществеността“ в община Благоевград, част от екипа на кмета д-р Атанас Камбитов. В общинска администрация е зает с медийната политика на общината и международната ѝ дейност.

В края на 2008 година става член на ГЕРБ в Благоевград. Последователно заема позиции като Областен координатор на Младежи ГЕРБ-Благоевград, Международен секретар на Младежи ГЕРБ, а преди да стане Член на Европейски парламент, е бил и кандидат за Народен представител в България, от МИР 1.

Член на Европейския парламент[редактиране | редактиране на кода]

Встъпва в длъжност след като Томислав Дончев е избран за вицепремиер във второто правителство на ГЕРБ. Става член на Комисията по Регионално развитие, заместник-член в Комисията по Бюджети и Комисията по Бюджетен контрол. Вносител и автор е на десетки доклади, декларации и резолюции, насочени към намаляване на бюрокрацията, гарантиране на безвъзмездното финансиране за по-бедни и развиващи се региони, както и към насърчаване на младежката безработица. Работи пряко по доклади за ефективността на вътрешния воден транспорт в Европа, прегледа на многогодишната финансова рамка, оценката на младежката програма на ЕС Еразъм+ и други. Той е и докладчик в сянка и по проект за изменение на бюджета на ЕС, свързан с териториална и социална кохезия, редица доклади за отпускане на финансова помощ на пострадали от световната икономическа криза предприятия.

В края на 2015 година Европейският парламент приема инициираната от него резолюция за намаляване на бюрокрацията в европейските фондове с над 90% от гласовете.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]