Ейрене (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антична жилищна сграда „Ейрене“
Местоположение
42.1452° с. ш. 24.7517° и. д.
Антична жилищна сграда „Ейрене“
Местоположение в България Пловдив център
СтранаБългария
ОбластПловдив
ГрадПловдив
Археология
ВидСграда, Жилище
Периодсредата на III в.
ЕпохаАнтичност
Сайтtrakart.org/en/
Антична жилищна сграда „Ейрене“ в Общомедия

Перистилна сграда „Ейрене“ е антична жилищна постройка с добре запазени подови мозайки построена през средата на III в. във Филипопол.

Проучената част на комплекса е около 668 кв. м, от които 160 кв. м изящни мозайки. Сградата е експонирана в подлез „Археологически“ на бул. „Цар Борис ІІІ“ и е основна част от културен комплекс „Тракарт“.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Образът на богинята Ирена (Ейрене) и надписът EIRHNH
Част от поредица статии за античния град
Филипопол
Градът
 • Градоустройство и архитектура •
Сгради и съоръжения
Обществени
Жилищни
Водоснабдяване
Свързани статии
 • История •

Перистилната сграда „Ейрене“ вероятно е построена през III в. след голямото опустошение на Филипополис в резултат на готското нашествие от 251 г.[1] Постройката заема цяла инсула – пространството между четири улици, и е изградена върху руините на няколко отделни къщи. Основните помещения са развити в източната част на комплекса около перистилът (двор, обграден от всички страни от колони), докато складовите помещения са в южната част.[2] Слугите обитавали отделна част от сградата със самостоятелен вход към улицата.

Сградата е силно засегната след нашествието на хуните на Атила през 441-442 г., но впоследствие е възстановена и разширена. През IV-V в. жилищните помещения са украсени с изящни мозайки с мотиви на геометрични фигури, вечни възли, цветя и поздравления към посетителите.[1] В средата на централната стая е най-красивата мозайка, която представя майсторски изработен женски образ на Ейрене, гръцката богиня на мира, под който има надпис EIRHNH. Портретът на богинята е изработен с техниката opus vermiculatum, където тесерите (мозаечните камъчета) са по-малки и с неправилна форма.[2] Към основното приемно пространство в представителната част на жилището е пристроена апсида.

Жилищната сграда е изоставена в края на VI в., подобно на други важни сгради в района като епископската базилика на Филипопол.

Реставрация[редактиране | редактиране на кода]

Сграда „Ейрене“ е открита през 1983-1984 г. при строежа на подлеза под бул. „Цар Борис ІІІ“, заедно с прилежащите улици и част от съседните къщи. Комплексът е обявен за паметник на културата от национално значение. Основите на сградата и мозайките са реставрирани и експонирани в подлеза през 2003 г. и стават част от културния комплекс Тракарт.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б [1] Архив на оригинала от 2016-03-28 в Wayback Machine.www.romanplovdiv.org
  2. а б [2]www.antichen-stadion-plovdiv.bg