Антична библиотека (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Библиотека на Филипопол
Останките от библиотеката в близост до римския форум
Останките от библиотеката в близост до римския форум
Местоположение
42.1434° с. ш. 24.7502° и. д.
Библиотека на Филипопол
Местоположение в България Пловдив център
СтранаБългария
ОбластПловдив
ГрадПловдив
Археология
ВидБиблиотека
ПериодII в.
ЕпохаАнтичност
Библиотека на Филипопол в Общомедия

Библиотеката на Филипопол е една от обществените сгради, оформящи северната част на римския форум в Пловдив. Разположена е непосредствено до Одеона. В план сградата е с правоъгълни очертания и с приблизителни размери 15 м дължина и 20 м ширина. Библиотеката е служела за съхранение на ръкописи и свитъци, както и като място за образование, литературни четения, публични дискусии и речи. Филипопол е бил един от малкото градове, в които е имало библиотеки още през античността.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Библиотеката на Филипопол е разположена на ул. „Ген. Гурко“, в североизточния ъгъл на Форума (Агората) на града, непосредствено до Одеона и другите административни сгради. В близост до нея е централната пешеходна улица на Пловдив и сградата на централна поща.

Библиотеката[редактиране | редактиране на кода]

Част от библиотеката все още лежи под съвременни сгради
Част от поредица статии за античния град
Филипопол
Градът
 • Градоустройство и архитектура •
Сгради и съоръжения
Обществени
Жилищни
Водоснабдяване
Свързани статии
 • История •

Интерес представлява оформянето на стените на библиотеката в интериор. Сградата е била изградена от тухлената зидария (от римски тухли), която позволява оформянето на ниши от вътрешната ѝ страна. Предполага се, че в тези ниши са били разположени дървени шкафове, в които са се съхранявали свитъците. Подът на Библиотеката е бил с настилка от мраморни плочи.[1]

Библиотеката е разполагала със система за по-добра циркулация на въздуха във вътрешното пространство, тъй като влагата нарушава структурата на писаните текстове, които по това време са били изпълнени най-вече върху папирус. В дебелината на зиданите стени, ограждащи библиотеката, са вградени вертикални глинени тръби, които в долния си край се включват в канал, отвеждащ към канализацията на Форума.

Консервация и реставрация[редактиране | редактиране на кода]

Библиотеката е разкрита през 80-те години на ХХ век при разкопките в централната чат на Пловдив, когато е проучена северната част на Форума на Филипопол.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]