Антон Бозовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антон Бозовски
български политик
Роден
Починал
неизв.
Народен представител в:
XI ОНС   

Антон Д. Бозовски e български общественик, революционер и политик.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в родопското село Широка лъка на 9 март 1857 година в бедно семейство. От Димитровден 1865 г. до Костадиновден 1877 г. работи като калджия – бърка калов разтвор за дюлгери. При избухването на Руско-турската война от Широка лъка са реквизирани 300 коня и мобилизирани 100 мъже за коняри, сред които е и Бозовски, който служи в тила на турската армия и стига до чин баш чауш (фелдфебел).

След Освобождението служи в 3 рота на 21 Пловдивска дружина. На 18 юли 1882 г. се жени за Иванка Тинкова от Добралък. На 1 януари 1885 година в дома на Иван Чичовски в Чепеларе е създаден Таен рупчоски родолюбив комитет - в състава му влизат председател Христо Господинов, подпредседател Иван Чичовски, военен организатор Антон Бозовски, деловодител Горчо Мерджанов и заместника Васил Дечов, Гочо Митов, които развиват активна дейност през месеците юни, юли и август на 1885 година. Целите на комитета според устава са да помага за освобождението на Македония, да помага за съединението на южна със Северна България, да следи и научава какво става зад граница, да следи и проверява какво вършат турците чиновници в Рупчос и да сплашва и наказва ония турци, които са против Съединението. Печатът на комитета е с надпис „Рупчоски родолюбив комитет“, а в средата е щампован петел с разкъсани вериги на краката си[2][3] Комитетът влизе във връзка с пловдивския комитет и полага клетва през май в храма „Свети Атанас“ в Чепеларе, в присъствие на Андрей Ляпчев.

В 1901 година е избран за депутат от Рупчоска околия в XI обикновено народно събрание. Бозовски пише за народните представители.

Имаше народни представители хора почтени и честни, но те бяха малко… Във висшето общество особено силно е желанието в кратко време да се забогати и се предаде на разкош и покварен живот, друго нищо не се забелязва; особено в тия, които се занимават с политика и фразеология. Честността, моралът, добросъвестността и патриотизмът са запазени в най-голям процент у господата офицери, съдии, по-старите държавни чиновници и у учителите.

В 1902 година Бозовски заедно със Стамо Урумов пази парите от откупа за Мис Стоун.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гайда. Първите избори в Родопите, 21 октомври 2011[неработеща препратка]
  2. 300 години Чепеларе
  3. Радио Фокус. Навършват се 124 години от формирането на Рупчоски военен отряд с командир поручик Старипавлов в Чепеларе[неработеща препратка]
  4. Караманджуковъ, Христо Ив. Западнотракийскитѣ българи въ своето културно-историческо минало. Съ особенъ погледъ къмъ тѣхното политико-революционно движение. Т. Книга I. Историята имъ до 1903 год. София, Библиотека „Тракия“ № 7, Издава Тракийскиятъ върховенъ изпълнителенъ комитетъ, Печатница Б. А. Кожухаровъ, 1934. с. 138.