Съюз на Арабския Магреб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Арабски магребски съюз)
Направо към: навигация, търсене
Разположение на САМ
Флаг на САМ
Емблема на САМ

Съюзът на Арабския Магреб, срещано също като Арабски магребски съюз и Арабски магрибски съюз, съкратено САМ (на арабски: اتحاد المغرب العربي, на френски: Union du Maghreb Arabe, UMA) е международна организация, обединяваща арабските страни от региона Магреб в Северна Африка - Алжир, Либия, Мавритания, Мароко и Тунис (Западна Сахара е управлявана от Мароко).

Съюзът е панарабска организация за икономическо и политическо единство в Северна Африка. Идеята за създаването му възниква веднага след извоюването на независимостта на Тунис и Мароко през 1958 г., във връзка със започналия разпад на т.нар. Френска Северна Африка, довел след себе си и до независимостта на Алжир през 1962 г.

Споразумението за създаването на съюза е сключено през 1989 г. Съюзът се председателства последователно на ротационен принцип от всяка страна-членка.

Всички държави в съюза са и членове на Арабската лига и с изключение на Мароко и на Африканския съюз. От гледна точка на икономическата интеграция, международния договор за създаването на съюза предвижда създаването на зона за свободна търговия, а след това и на митнически съюз. Делът на двустранната търговия от общия обем на външна търговия на страните от съюза е по-малко от 10%, поради което съюзът е считан по-скоро за политическа, отколкото за икономическа организация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]