Арнолд Бьоклин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Арнолд Бьоклин
швейцарски художник
Арнолд Бьоклин 
Роден: 16 октомври 1827 г.
Починал: 16 януари 1901 г. (73 г.)

Арнолд Бьоклин (на немски:Arnold Böcklin) е швейцарски художник символист. Той е известен с петте варианта на своята картина „Островът на мъртвите“ (Die Toteninsel), първият от които е създаден през 1880 година.

Живот и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Базел на 16 октомври 1827 година в немскоговорещо семейство. Учи в Дюселдорф, където се сприятелява с Лудвиг Андреас Фойербах, немски философ и антрополог. Повлиян е от Романтизма и първоначално рисува само пейзажи. След време сюжетът на картините му се променя. Бьоклин започва да изобразява митологични и фантастични фигури с мрачен фон, съчетани с вманиачаване на тема смърт. Пътешества из различни страни: Белгия, Франция, Италия. В Рим художникът се задържа цели пет години и сериозно се занимава с изучаването на митологията и историята на религията. След връщането си в Германия през 1857 г. Бьоклин учи в Академията за изобразителни изкуства във Ваймар, след което отново заминава за Италия, този път в Неапол. След това художникът работи ту в Швейцария, ту в Германия. През 1892 г. Бьоклин окончателно напуска родината си поради влошено здраве. Заселва се в една вила недалеч от Флоренция. Бьоклин умира през 1901 г., оставяйки след себе си работи, които и до ден днешен имат многобройни почитатели, очаровани от странностите на неговото необикновено въобръжение, от поетичността на символиката му и характерната немска сантименталност.

Творбите му повлияват редица по-късни художници и композитори, сред които Сергей Рахманинов, Макс Регер, Макс Ернст, Салвадор Дали и Джорджо де Кирико.

Последният описва творчеството на Бьоклин така:

Метафизичната сила на Бьоклин винаги произтича от прецизността и тежестта на една добре определена форма... всяка една от картините му шокира по един и същи дестабилизиращ начин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

списание „Велики художници“