Бамбергски апокалипсис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бамбергски апокалипсис
Bamberger Apokalypse
BambergApocalypse03CoronationOfEmperor.JPG
Образът на владетеля на лист 59v между апостолите Петър и Павел и носителите на дарове
Създаден 1000 – 1020 г.
манастир Райхенау
Оригинален език латински
Бамбергски апокалипсис в Общомедия

Бамбергският апокалипсис (на немски: Bamberger Apokalypse) е произведение на отонската миниатюра от периода между 1000 г. и 1020 година. Точното датиране е спорно. Ръкописът е едно от най-известните произведения от скрипториума на манастира Райхенау и сега се намира в Държавната библиотека на Бамберг. От 2003 г. е част от световното документално наследство на ЮНЕСКО.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Ангелът на шестия тромбон, в долната половина на картината яздят трима носещи нещастие ездачи на пепел плюещи и огнедишащи коне газейки върху трупове

В тома са комбинирани два латински библейски текста, а именно Апокалипсис (Откровение на Йоан) и един евангеларий. Втората част на текста съдържа евангелските текстове, които се произнасят по време на литургия, но само тези, които се отнасят до централните Господски празници и Светците; следователно съдържанието не е било предназначено за ежедневната литургийна практика. Комбинацията на тия два разнородни текста е уникална.

Кодексът е написан от един главен писар и две други ръце (1v – 2v, 4r). Неговото оформление, което не пести злато, представлява едно от забележителните творения на миниатюрното изкуство на Райхенауската художествена школа. Текстът е украсен с множество инициали с цветни клонки. Апокалипсисът е придружен от 50 широкоформатни миниатюри (двете ленти с изображения на стр. 21v се броят като две единици); те предлагат единствения оцелял картинен цикъл на тази тематика от отонския период. Евангеларият съдържа пет христологични сцени (раждането на Христос и Благовестието към овчарите, разпването и погребението, жените на гроба, възнесението на Христос и Петдесетница).

Евангеларийската част (на 59v/60r) е предшествана от двустранично изображение на владетеля. В лявата страна е изобразен млад владетел, седящ на трон между апостолите Петър и Павел; отдолу четири женски фигури като алегории на народите предлагат своите дарове. На противоположната страница е илюстриран алегорично триумфът на добродетелите над пороците.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bamberger Apokalypse“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.