Бахан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бахан
Τρίγωνο
— село —
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Област Източна Македония и Тракия
Дем Бук
Географска област Чеч
Население обезлюдено души (?)
Пощенски код -
Телефонен код -

Бахан (на гръцки: Τρίγωνο, Тригоно, катаревуса Τρίγωνον, Тригонон, до 1927 година Μπαχάν или Μπεχάν[1][2][3]) е обезлюдено село в Република Гърция, разположено на територията на дем Бук (Паранести) в област Източна Македония и Тракия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Бахан се намира в планински район. Селото е разположено в южните подстъпи към Родопите в близост до река Фарсинон. Въпреки че се намира далеч от същинския Чеч, Васил Кънчов го определя като чечко село.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Османската империя[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) към 1900 година Бахан (Бахан) е българо-мохамеданско селище. В него живеят 348 българи-мохамедани[4].

В Гърция[редактиране | редактиране на кода]

След Междусъюзническата война в 1913 година Бахан попада в Гърция.

През 1923 година селото е обезлюдено. Правителството на Гърция извършва репресии върху жителите на Драмско, избивайки или прогонвайки негръцкото население. Жителите на Бахан емигрират в Турция. През 1927 година името на селото е сменено от Бахан (Μπαχάν) на Тригонон (Τρίγωνον).[2] През 1928 година в Бахан са заселени 14 гръцки семейства с 43 души - бежанци от Турция.[3] Селото е отново обезлюдено в периода 1940-1949 година по време на Втората световна война или по време на Гражданската война в Гърция.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


     Портал „Македония“         Портал „Македония