Краново (Драмско)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за обезлюденото село в Гърция. За селото в България вижте Краново.

Краново
Ραχούλα
— село —
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Област Източна Македония и Тракия
Дем Бук
Географска област Чеч
Население обезлюдено души (?)
Пощенски код -
Телефонен код -

Краново (на гръцки: Ραχούλα или Ραχούλλα, Рахула, до 1927 година Σκράνοβα, Скранова или Σκράνοβον, Скрановон[1][2][3]) е обезлюдено село в Република Гърция, разположено на територията на дем Бук (Паранести) в област Източна Македония и Тракия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Краново се намира от източната страна на река Места близо до последната язовирна стена на реката. Селото не се намира в същинския Чеч, но въпреки това Васил Кънчов го определя като чечко село, попадащо в Драмския Чеч.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Османската империя[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) към 1900 година Краново или Скранюво е българо-мохамеданско селище. В него живеят 98 българи-мохамедани[4] в 20 къщи.[5] Според гръцката статистика, през 1913 година в Краново (Σκράνοβα) живеят 128 души.[6]

В Гърция[редактиране | редактиране на кода]

След Междусъюзническата война в 1913 година Краново попада в Гърция. През 1923 година селото е обезлюдено. Правителството на Гърция извършва репресии върху жителите на Чеча, избивайки или прогонвайки негръцкото население. Жителите на Краново емигрират в Турция. През 1927 година името на селото е сменено от Скранова (Σκράνοβα) на Рахула (Ραχούλλα).[2] През 1928 година в Краново са заселени 7 гръцки семейства с 23 души - бежанци от Турция.[3] Но климатът и планинския терен не се харесва на гръцките бежанци, пристигащи от плодородната Източна Тракия и те изоставят селото след известно време, заселвайки се в по-богати региони на страната.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


     Портал „Македония“         Портал „Македония