Чатак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чатак
Πολυγέφυρο
— село —
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Област Източна Македония и Тракия
Дем Бук
Географска област Чеч
Население обезлюдено души (?)
Пощенски код -
Телефонен код -

Чатак (на гръцки: Πολυγέφυρο, Полигефиро, катаревуса: Πολυγέφυρον, Полигефирон, до 1927 година Τσατάκ, Цатак[1][2][3]) е обезлюдено село в Република Гърция, разположено на територията на дем Бук (Паранести) в област Източна Македония и Тракия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Чатак е разположено от североизточната страна на източния ръкав на язовира, построен на река Места. Селото не се намира в същинския Чеч, но въпреки това Васил Кънчов го определя като чечко село, попадащо в Драмския Чеч.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Османската империя[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) към 1900 година в Чатак има 50 помашки къщи. Кънчов също така отбелязва, че селата Буково, Яхор и Лакатина се броят като махали на село Чатак. Те имат съответно 20, 30 и 25 къщи.[4]

В Гърция[редактиране | редактиране на кода]

През 1923 година селото е обезлюдено. Правителството на Гърция извършва репресии върху жителите на Чатак, избивайки или прогонвайки негръцкото население. Жителите на Чатак емигрират в Турция. През 1927 година името на селото е сменено от Чатак (Τσατάκ) на Полигефирон (Πολυγέφυρον).[2] През 1928 година в Чатак са заселени гръцки бежанци от Турция, но точният им брой е неизвестен.[3] По-късно селото обезлюдява.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


     Портал „Македония“         Портал „Македония