Беленски мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Беленският мост)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Беленски мост
Основни данни
Предназначение пешеходен мост
Пресича река Янтра
Местоположение Flag of Bulgaria.svg БялаБългария
По-горен мост на път I-5
По-долен жп мост при гара Бяла
Технически данни
Конструкция сводове
Материал камък/стоманобетон
Обща дължина 276 m
Ширина 9 m
Главен отвор 12 m
Брой отвори 14
История
Построен 1865-1867 г.
1922-1923 г.
Проектант Колю Фичето
Строител Колю Фичето
Карта
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.4696° с. ш. 25.725° и. д.
Местоположение в България
Беленски мост в Общомедия

Беленският мост е сводов мост, разположен над река Янтра на 1 км от град Бяла (Област Русе), чието име мостът носи. Той е построен от Колю Фичето и се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 г. Построен е по заповед на Мидхат паша.

Беленският мост пресича река Янтра. Той се намира на 1 км от град Бяла в Област Русе, на пътя между Плевен и Русе.

Той е дълъг 276 м и е широк 9 м. Неговите 14 свода с отвор 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан.

След наводнение през 1897 г. осем свода в средната част на моста (ок. 130 м) са унищожени. През 192223 г. мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, но първоначалният облик е променен.

За Колю Фичето и Беленския мост Феликс Каниц казва: „И тоя скромен човек в потури и абичка не знае, че с Беленския си мост е построил най-голямата хидравлическа постройка на Балканския полуостров извън Цариград.“

Мостът е запазен като паметник на строителното изкуство. Използва се само като пешеходен. Южно от него е построен съвременен мост.

     Портал „Изкуство“         Портал „Изкуство          Портал „Транспорт“         Портал „Транспорт          Портал „България“         Портал „България