Биляна Плавшич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Биляна Плавшич
Биљана Плавшић
сръбски политик
Biljana Plavsic.JPG
1996 г.
Родена

Етнос сърби
Религия Сръбска православна църква
Образование Сараевски университет
Политика
Професия преподавателполитик
Партия Сръбски народен съюз
Президент
19 юли 1996 – 4 ноември 1998
Биляна Плавшич в Общомедия

Биляна Плавшич (на сръбски: Биљана Плавшић), е сръбски политик и университетски преподавател от Босна, президент на Република Сръбска от 1996 до 1998 година. В периода (2001-2009) година излежава присъда в затвора Хисенберг (Швеция) дадена и от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия за военни престъпления извършени по време на босненската война. Международният трибунал я осъжда през 2001 година. Плавшич е първият сръбски политик, който е признат за виновен (по обвинения в преследване на етническа и религиозна основа и престъпление срещу човечеството), като прокуратурата я признава за виновна по тези обвинения, а други оттегля.

Освободена е от затвора на 27 октомври 2009 година, като веднага след освобождаването заминава със самолет за Белград.

През 1992 г., е разпространена фотография, на която е заснета да целува известния сръбски военачалник Желко Ражнатович, на фона на мъртви цивилни мюсюлмани[1].

Освен, че е най-високопоставеният осъден босненски-сръбски политик, тя е известна с издиганите от нея пламенни националистически изявления по време на войната в Босна, срещу стратегията за устойчиво развитие, но по-късно, изпитвайки угризения за престъпленията срещу човечеството, тя признава, че за това са отговорни политици от по-високо ниво[2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Преди да започне своята политическа кариера, Плавшич е професор по биология, председател на катедрата по биология и декан на Природо-математическия факултет в Сараевския университет.

Тя е учен от проекта „Фулбрайт“, и като такава тя прекарва две години в Института „Бойс-Томпсън“, към университета Корнел, Ню Йорк където прави биологични изследвания. Тя специализира електронен микроскоп в Лондон, и вирусология по растенията в Прага и Бари. Като високо оценяван учен, тя публикува над 100 научни трудове и статии, които са широко цитирани в научната литература и учебници.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]