Биляна Плавшич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Биляна Плавшич
Biljana Plavsic.JPG
Президент на Република Сръбска
Мандат 19 юли 1996 – 4 ноември 1998
Предшественик Радован Караджич
Наследник Никола Поплашен
Лични данни
Родена
7 юли 1930 г. (89 г.)
Националност Флаг на Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина
Религия Православие
Полит. партия СНС
Университет Сараевски университет
Професия преподавателполитик
Портал Портална икона Политика
Биляна Плавшич в Общомедия

Биляна Плавшич (на сръбски: Биљана Плавшић), е сръбски политик и университетски преподавател от Босна, президент на Република Сръбска от 1996 до 1998 година. В периода (2001-2009) година излежава присъда в затвора Хисенберг (Швеция) дадена и от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия за военни престъпления извършени по време на босненската война. Международният трибунал я осъжда през 2001 година. Плавшич е първият сръбски политик, който е признат за виновен (по обвинения в преследване на етническа и религиозна основа и престъпление срещу човечеството), като прокуратурата я признава за виновна по тези обвинения, а други оттегля.

Освободена е от затвора на 27 октомври 2009 година, като веднага след освобождаването заминава със самолет за Белград.

През 1992 г., е разпространена фотография, на която е заснета да целува известния сръбски военачалник Желко Ражнатович, на фона на мъртви цивилни мюсюлмани[1].

Освен, че е най-високопоставеният осъден босненски-сръбски политик, тя е известна с издиганите от нея пламенни националистически изявления по време на войната в Босна, срещу стратегията за устойчиво развитие, но по-късно, изпитвайки угризения за престъпленията срещу човечеството, тя признава, че за това са отговорни политици от по-високо ниво[2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Преди да започне своята политическа кариера, Плавшич е професор по биология, председател на катедрата по биология и декан на Природо-математическия факултет в Сараевския университет.

Тя е учен от проекта "Фулбрайт", и като такава тя прекарва две години в Института „Бойс-Томпсън“, към университета Корнел, Ню Йорк където прави биологични изследвания. Тя специализира електронен микроскоп в Лондон, и вирусология по растенията в Прага и Бари. Като високо оценяван учен, тя публикува над 100 научни трудове и статии, които са широко цитирани в научната литература и учебници.

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]