Богомил Шопов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Богомил Шопов
български политик и защитник на права
Роден

Богомил Борисов Шопов е български политик от партията „Пиратска Партия“ и защитник на свободата в интернет.

Биографични данни[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 декември 1974 година в град Шумен. През следващите няколко години живее в Русе и Габрово, където завършва основното си образование. Понастоящем живее в град Прага, Чехия.

Завършва средно образование в Русе и следва в школа за сержанти към Българската армия. Работи за армията в продължение на 5 години (Горна Оряховица, Банкя и Русе). От 2000 година започва професионално да се занимава с информационни технологии, прави уеб-сайтове и портали.

Понастоящем Шопов продължава да се занимава с технологии, както и с доста инициативи защитаващи правата за информираност, за защита на личното пространство и данни, и инициативи, подкрепящи свободата в много направления. През 2008 година става член-съосновател на българския клон на фондацията „Електронна граница“, която защитава правата на потребителите в интернет и използващи комуникационни услуги.

Участва в над 20 телевизионни предавания, включително по сутрешните блокове на БНТ и БТВ, както и в Шоуто на Милен Цветков и в предаването „Сеизмограф“ по БТВ по въпроси, свързани с човешките и потребителски права.

Бил е част от организационния екип на няколко протеста за цифрови права и за свободата на словото, сътрудничил е с Омбудсмана на Република България и с представители на политически партии и неправителствени организации.

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]