Борислав Борисов (УНСС)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Борислав Борисов.

Борислав Борисов
български икономист
Роден

Образование Университет за национално и световно стопанство
Научна дейност
Област Икономика
Образование ВИИ "Карл Маркс"
Работил в УНСС
Известен с 17-ти ректор на УНСС

Проф. д-р Борислав Михайлов Борисов е български учен - икономист и политик. През 2003 г. е избран за 17-ти ректор на Университета за национално и световно стопанство, който пост заема два последователни мандата (2003 – 2011). Бил е съветник на президента Георги Първанов.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 12 септември 1949 г. Завършва средно образование в Техникума по автоматика през 1969 г. в София, висше образование по „Политическа икономия“ през 1976 г. във ВИИ „Карл Маркс“ (днес УНСС). През 1988 г. е удостоен с научната степен кандидат на икономическите науки (днес доктор по икономика).

Носител е на диплом за дългосрочна следдипломна квалификация от Централния институт за повишаване на квалификацията на кадрите в патентната дейност в Москва. Провел е дългосрочна специализация в Ленинград (дн. Санкт Петербург) и краткосрочни в Берлин, Прага, Будапеща, Варшава, Москва, Талин, Женева и др.

От 1976 г. е редовен асистент във ВИИ, избран е за доцент (1990) и за професор (2004). Чете лекционен курс по „Интелектуална собственост“ и по „Управление на нематериалните активи“. Автор е на над 100 публикации – в това число монографии, статии, учебници и доклади.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Лицензионна търговия с обекти на интелектуална собственост. София: УНСС

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]