Боян Саръев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Боян Саръев
български духовник

Роден
Националност Флаг на България България

Боян Симеонов Саръев е български православен духовник, основател през 1990 г. и понастоящем председател на Движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча“, което си поставя за основна цел да върне в християнската вяра потомците на ислямизираните българи.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Саръев е роден на 5 май 1956 г. в село Жълти чал, Кърджалийско (днес заличено), в семейство на мюсюлмани, но приема християнството.

Завършва милиционерското училище в Стрелча, след което работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва и школата на МВР в кв. Симеоново, София. По-късно започва работа в завод "Електрон". През май 1990 г. е ръкоположен за дякон([1]), а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в църквата "Успение Богородично" в град Кърджали. Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност.

Женен. Дъщеря му завършва генно инженерство, а синът му следва в духовна семинария.

Племенникът му лейтенант Николай Саръев почина от раните си, понесени при взривяването на българската база Индия в иракския град Кербала през декември 2003 г. След това отец Боян заяви по БНТ, че ще съди българската държава, задето е жертвала своите синове заради американски интереси.

Саръев е номиниран с 3 почетни отличия за обществена дейност и включен от Американския биографичен институт в списъка с 500-те най-влиятелни личности по света.[2]

Православното духовно средище "Св. Успение Богородично" в кв. “Гледка” град Кърджали е изградено по инициатива на Отец Боян Саръев, което да служи като стожер на християнството в Родопите. Построено е изцяло със средствата на дарители. Православното духовно средище "Св. Успение Богородично" В манастира на отец Боян Саръев, "Св. Успение Богородично" се намира единствената в България частица от Светия кръст а също и мощи на други светци, открити при разкопки и подарени на манастира от археолога Николай Овчаров.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Отец Боян Саръев е автор на книгата "Гласът на викащия в пустинята"'(ISBN 9549015211)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Казано от отец Боян[редактиране | редактиране на кода]

  • "Който не е готов да умре, значи вече е мъртъв."