Бразилски тапир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Бразилски тапир
Tapirus terrestris.jpg
Tapirus terrestris.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
клас: Mammalia Бозайници
разред: Perissodactyla Нечифтокопитни
семейство: Tapiridae Тапирови
род: Tapirus Тапири
вид: Tapirus
terrastris
Бразилски
тапир
Научно наименование
Уикивидове Tapirus terrestris
Linnaeus, 1758[1][2]
Разпространение
South American Tapir area.png
бразилски тапир в Общомедия

Бразилският тапир (Tapirus terrestris) е един от четирите вида от род тапири. Счита се за един от най-едрите видове, макар че отстъпва по размери на планинският тапир.

Ареал[редактиране | редактиране на кода]

Бразилският тапир обитава гъстите екваториални гори в Южна Америка. Разпространен е във водосборният басейн на река Амазонка, а също и в Гвианските плата и Пантанал. Ареалът му се простира на териториите на Бразилия, Венецуела, Гаяна, Суринам, Френска Гвиана, Колумбия, Перу, Еквадор, Боливия и част от Парагвай.

Външен вид и хранене[редактиране | редактиране на кода]

По размери бразилският тапир е приблизително колкото Централноамериканският си събрат. Възрастните индивиди достигат дължина на тялото до 3 метра, височина над 120 см. и тегло между 390 и 520 кг. Регистрирани са и тапири от този вид, които са тежали над 700 кг. Типично за вида е кафявият цвят на кожата, като на муцуната под очите има светло петно. Хоботът е малко по-къс от този при другите тапири, а тялото изглежда по-мощно и едро. Животното се храни с треви, листа и плодове.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Размножителният сезон при бразилските тапири обикновено настъпва в краят на сухият сезон през октомври. В районите около екватора това не зависи от периодите. И мъжките и женските издават различни звуци, на които трябва да откликне бъдещият брачен партньор. Бременността продължава между 10- 11 месеца, след които се ражда едно малко, което расте бързо. При малките окраската обикновено е светла или с бледи петна, които изчезват при порастването на малкото, а кожата му потъмнява. Продължителността на живота при бразилските тапири е около 40- 50 години.

Популация[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на другите видове тапири, и бразилският е често преследван и избиван от бракониери заради ценната си кожа. Но като цяло популацията на този вид се счита за стабилна в сравнение с останалите. Една от причините е, че бразилският тапир обитава значително по-голям като площ ареал в сравнение с другите видове. Това означава, че този вид има доста по-голяма численост, което е предпоставка за стабилната популация. Но това не значи, че видът е напълно извън опасност, тъй като бракониерството, което в южноамериканските страни е забранено не е напълно под контрол. Друга опасност за тези гиганти е изсичането на горите.

  1. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 19 септември 2015
  2. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 22 април 2004, дата на проверка: 19 септември 2013