Будизъм в Бутан

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Будизмът е основната религия на Бутан, а Ваджраяна е със статут на държавна религия в страната, като последователите и са между две трети и три четвърти от населеннието[1].

Макар будизмът, практикуван в Бутан, да произхожда от тибетския будизъм съществуват определени различия в ритуала и манастирската организация. Държавната религия дълго време е била подпомагана от правителството чрез годишни субсидии за храмовете и манастирите, а също за монасите и монахините. В днешно време през управлението на крал Джигме Дордже Вангчук държавната подкрепа се изразява в произвеждането на 10000 позлатени бронзови изображения на Буда Шакямуни, издаването на елегантни калиграфски издания на 108-те тома на Канджур и 225-те тома на Тенджур, както и изграждането на многобройни ступи из цялата страна. Имащи гарантирано представителство в националното събрание и в съвета на кралските съветници будистките учители имат решаващо влияние върху политиката.

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Към 1989 г. около 1000 монаси („лам“ или „гелонг“) принадлежали на централната манастирска организация в Тимпху и Пунака Драцанг Ленцог и около 4000 монаси към областните манастирски организации, а общо в страната има около 12000 монаси. В Бутан има и активни организации от монахини, макар измежду тях да няма известни обществени фигури. Освен основната школа Друкпа Кагю в страната са представени също приемственостите Нингма и Гелуг. Глава на будистката йерархия е Дже Кенпо, подпомаган от пет „лопон“ или майстори, които отговарят за поддържане на традицията, ритуала и дисциплините в будисткия университет. Един от тях, обикновено Дорджи Лонпон наследява трона на Дже Кенпо.

През юли 2002 г. е основана Менджонг Чьотун Цогпа, национална организация с идеална цел от Негово Бутанско Светейшество или Върховния Дхарма-крал на Бутан с основна цел да съхрани автентичните учения на Буда и свързаната с тях вековна културна традиция. Впоследствие Тризин Церинг Ринпоче бива интронизиран от 70-ия крал Труку Джигме Чодраг Ринпоче през юни 2003 г. [2] През 2004 г. Тризин Церинг Ринпоче основава фондацията Буда Дорденма Имидж Под патронажа на краля за да изпълни пророчество от Терма на Падмасамбхава за да предаде благословията му за мир и щастие по света чрез проекта Буда Дорденма.

До 1907 г. най-висш будистки лидер в Бутан е бил Шабдрунг Ринпоче – тулку смятан за прераждане на основателя на Бутан. Неговата активност като официална особа се смята за предназначена да облагодетелства всички чувстващи същества и трябвало да се прояви в седем живота, всеки със свое собствено предсказание.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. International Religious Freedom Report 2007 – Bhutan // U.S. Department of State, 14 септември 2007. Посетен на 6 януари 2008.
  2. www.buddhadordenma.org, архив на оригинала от 25 септември 2014, https://web.archive.org/web/20140925113311/http://www.buddhadordenma.org/founder.php, посетен на 4 септември 2015 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]