Бунарджик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за тепето в Пловдив. За селото в Република Македония вижте Бунарджик (община Белимбегово).

Бунарджик
Bunardzik.JPG
Map of Plovdiv.png
42.1446° с. ш. 24.7382° и. д.
Местоположение на картата на България Пловдив
Общи данни
Местоположение Пловдив
Надм. височина 272 m m
Бунарджик в Общомедия

Бунарджик (често членувано Бунарджика) е едно от седемте тепета на българския град Пловдив. Официалното име Хълм на освободителите не се ползва, а освен като Бунарджика, хълмът е популярен и като Альоша.

Намира се на запад от централната част на града. Със своята височина от 108 m се нарежда на второ място сред седемте. Името му произхожда от османската дума бунар (кладенец), заради многобройните водоизточници. В римско време е известен като „Хълма на Херкулес“, тъй като там има голяма статуя на митичния герой. Хълмът е любимо място за почивка и излети на пловдивчани и е обявен за природна забележителност.

Първото залесяване се извършва покрай издигането на Руския паметник през 1881 г., а през 1901 г. е построен и първият ресторант на открито, известен със специалитета си „жабешки бутчета“. След Втората световна война е издигнат и другият паметник, известен като „Альоша“, както и Летният театър.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]