Бярни Тригвасон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бярни Тригвасон
Bjarni V. Tryggvason
канадски астронавт
Bjarni Tryggvason.jpg
Роден

Националност  Канада
Образование Университет на Британска Колумбия
Кариера в космонавтиката
Професия специалист по полезни товари, специалист по мисии, инженер
Престой в космоса 11 денонощия 20 часа 28 минути
Селекция Група CSA-1
Мисия STS-85
Емблема Sts-85-patch.png
Активност 1983 – юни 2008 г.
Бярни Тригвасон в Общомедия

Бярни Валдимар Тригвасон (на английски: Bjarni Valdimar Tryggvason) е канадски астронавт от исландски произход. Той е 363-тият в света и 6-ият канадец в космоса, осъществил космически полет на совалката „Дискавъри“ през 1997 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 21 септември 1945 г. в Рейкявик, Исландия. Висше образование завършва през 1972 г. със специалност „Физика“.

Първоначално работи като метеоролог. През 1974 г. се връща в колежа и в продължение на 4 години работи като изследовател. От 1978 г. е гостуващ научен сътрудник в университета в Киото, Япония, а от 1979 г. – и в Университета „Джеймс Кук“, Таунсвил, Австралия. Между 1979 и 1982 г. преподава приложна математика в Университета на Западно Онтарио, Канада.

През 1983 г. е избран в първата група канадски астронавти. Обучава се в НАСА около една година. Назначен е в резервния екипаж на мисия STS-71F през 1987 г., но тя е отложена поради катастрофата на совалката „Чалънджър“. Пет години по-късно е в резервния екипаж на мисия STS-52.

Полет в космоса[редактиране | редактиране на кода]

Тригвасон е назначен в основния екипаж като специалист по полезни товари на мисия STS-85 на совалката „Дискавъри“. Излитат на 19 юли 1997 г. в 12 дневна мисия, за проучване на промените в земната атмосфера. По време на полета му основна роля беше тестване на „МИМ-2“ – извършване на експерименти по материалознание и физиката (динамиката) на течности. Мисията е извършва 189 обиколки на Земята, пропътува 4,7 милиона мили за 284 часа и 27 минути.

След полета[редактиране | редактиране на кода]

След полета Тригвасон продължава тренировките си за участие в космически полети, но така и не е включен реално в екипажи. Напуска сам отряда на канадските астронавти поради навършените си 63 години. Става отново преподавател в Университета в Западно Онтарио.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Астрономия“         Портал „Астрономия          Портал „Исландия“         Портал „Исландия          Портал „Канада“         Портал „Канада