Бярни Тригвасон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бярни Тригвасон
Канадски астронавт
Bjarni Tryggvason.jpg
Информация
Роден 21 септември 1945
Рейкявик, Исландия
Националност канадец
Друга професия специалист по полезни товари
специалист по мисии
Престой в космоса 11 денонощия 20 часа 28 минути
Селекция Група CSA-1
Мисии STS-85
Емблема на мисията
Sts-85-patch.png
Пенсиониране юни 2008
Бярни Тригвасон в Общомедия


Бярни Валдимар Тригвасон (на английски: Bjarni Valdimar Tryggvason е канадски астронавт от исландски произход. Той е 363-ият в света и 6-тият канадец в космоса, осъществил космически полет на совалката "Дискавъри" през 1997 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 21 септември 1945 г. в Рейкявик, Исландия. Висше образование завършва през 1972 г. със специалност „Физика“.

Първоначално работи като метеоролог. През 1974 г. се връща в колежа и в продължение на 4 години работи като изследовател. От 1978 г. е гостуващ научен сътрудник в университета в Киото, Япония, а от 1979 г. - и в Университета "Джеймс Кук", Таунсвил, Австралия. Между 1979 и 1982 г. преподава приложна математика в Университета на Западно Онтарио, Канада.

През 1983 г. е избран в първата група канадски астронавти. Обучава се в НАСА около една година. Назначен е в резервния екипаж на мисия STS-71F през 1987 г., но тя е отложена поради катастрофата на совалката "Чалънджър". Пет години по-късно е в резервния екипаж на мисия STS-52.

Полет в космоса[редактиране | редактиране на кода]

Тригвасон е назначен в основния екипаж като специалист по полезни товари на мисия STS-85 на совалката "Дискавъри". Излитат на 19 юли 1997 г. в 12 дневна мисия, за проучване на промените в земната атмосфера. По време на полета му основна роля беше тестване на "МИМ-2" – извършване на експерименти по материалознание и физиката (динамиката) на течности. Мисията е извършва 189 обиколки на Земята, пропътува 4,7 милиона мили за 284 часа и 27 минути.

След полета[редактиране | редактиране на кода]

След полета Тригвасон продължава тренировките си за участие в космически полети, но така и не е включен реално в екипажи. Напуска сам отряда на канадските астронавти поради навършените си 63 години. Става отново преподавател в Университета в Западно Онтарио.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Астрономия“         Портал „Астрономия          Портал „Исландия“         Портал „Исландия          Портал „Канада“         Портал „Канада