Кристофър Хадфийлд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кристофър Хадфийлд
Chris Hadfield.jpg
Канадски космонавт
Роден 29 август 1959
Сарния, Онтарио, Канада
Националност канадец
Друга професия специалист по полезни товари
специалист по мисии
Звание полковник
Престой в космоса 20 денонощия 02 часа 01 минута
Селекция Група CSA-2 (1992)
Мисии STS-74-Мир, STS-100-МКС Союз ТМА -07М
Емблема на мисията
Sts-74-patch.png STS-100 patch.svg
Кристофър Хадфийлд в Общомедия

Кристофър Остин Хадфийлд (на английски: Christopher Austin Hadfield е канадски военен пилот и действащ астронавт, той е първият канадски космонавт, командир на МКС. Той е извършил до момента три космически полета, като при третият остава за дълъг престой в Международната космическа станция, пристига там на 23 декември 2012 и се очаква скоро да се завърне на Земята. Крис Хадфийлд е известен и с това, че редовно публикува Туитър статуси, както и видео записи от Космоса (от космическата станция).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 август 1959 г. в Сарния, Онтарио, Канада. Завършва гимназия през 1978 г., през 1978-1982 г. учи в Кралския военен колеж в Кингстън, Онтарио, откъдето взема диплом (с отличие) в областта на машиностроенето. Получава магистърска степен по авиационни системи в Университета в Тенеси през 1993 г.

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

  • Носител е на знак за летец-изпитател на годината (1991);
  • Почетен доктор по инженерни науки от Кралския военен колеж (1996);
  • Член е на комисията, определяща носителите на Ордена на Онтарио (1996);
  • Почетен доктор по право от университета Трент (1999);
  • Носител на наградата Vanier (2001);
  • Кръст "За похвална служба" (2001);
  • "За изключителни заслуги" на НАСА (2002);
  • Юбилеен медал на Елизабет II по случай 50 години от възкачването и на трона (2003);
  • Приет е в канадската авиационна "Зала на славата" (2005);
  • На неговата космическа разходка са посветени златни и сребърни канадски възпоменателни монети.

Опит в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Крис Хадфийлд е избран да се превърне в един от четирите канадски астронавти - втора група от 5330 кандидата през юни 1992 г. Трима от тези 4 (Дафид Уилямс, Жюли Пайет и Хадфийлд) са летели вече в космоса. През същата година започват и обучението си за придобиване на умения за специалист по полетите на совалка.

Първи полет[редактиране | редактиране на кода]

Назначен е за член на екипажа на мисия STS-74 на совалката Атлантис. Стартира в космоса на 12 ноември 1995 г. С полета се доставят около 1000 кг материали, вода, храна и оборудване и най-вече 5-тонния т.нар. "Универсален скачващ модул" за скачване на совалките към станцията "Мир". Това е вторият полет на совалка към станцията и Хадфийлд остава единствения канадски гражданин, пребивавал на нея. Той е първият канадец, управлявал механичната "ръка" Canadarm в орбита. Продължителността на полета е 8 денонощия 4 часа и 31 минути.

След това служи в Центъра за управление на полетите в Хюстън, Тексас,, САЩ на поста основен оператор (Capcom) за връзка с астронавтите за 25 полета. През 1996 - 2000 г. е главен астронавт на Канадската космическа агенция (CSA).

Втори полет[редактиране | редактиране на кода]

STS-100През април 2001 г. Хадфийлд е назначен за специалист на мисията на полет STS-100 към МКС. Екипажът на космическата совалка Индевър доставя и инсталира Canadarm2 (новата канадска роботизирана "ръка"), както и на италианския снабдителен модул "Raffaello". По време на 11-дневния полет, Хадфийлд извършва две космически разходки, което го прави първият канадец, излизал някога в открития космос. КТяхната обща продължителност е 14 часа и 50 минути, обикаляйки 10 пъти Земята през това време.

От 2001 до 2003 г. Хадфийлд е директор на операциите на НАСА в Центъра за подготовка на космонавти "Ю. Гагарин" в Звездното градче край Москва, Русия. Това обаче не му пречи той да се квалифицира и да се обучи за полети на руския "Союз ТМА".

Хардфийлд остава граждански астронавт към CSA, тъй като се пенсионира като полковник от канадските ВВС през 2003 г. след 25-годишна служба.

През 2008 и 2009 г. се подготвя като дубльор на Роберт Тирск за Експедиция 21 към МКС.

Кристофър Хадфийлд е женен, с три деца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]