В

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кирилска буква В
Cyrillic letter Ve - uppercase and lowercase Wikipedia RUS.svg
Цифрова стойност: 2
Уникод (hex)
Главна: U+0412
Mалка: U+0432
Кирилска буква В
Cyrillic letter Ve - uppercase and lowercase Wikipedia BGR.svg
Цифрова стойност: 2
Уникод (hex)
Главна: U+0412
Mалка: U+0432.loclBGR

В, в е третата буква в кирилицата[1][2], която представя звука /в/. Буквата изглежда по същия начин като главната латинска буква B, но има различно произношение.

Тази буква произлиза от гръцката буква бета(вита) (Β, β), която очевидно вече се е произнасяла [в] в гръцкия език, когато е създадена кирилицата. Старото име на буквата в е вѣдѣ и има числова стойност 2.

От края на 50-те години на XX век датира началото на развитието на съвременната форма на българската кирилица. В съвременната форма на българската кирилица повечето от редовните знаци имат форми, различни от главните[3]. Това се отнася и до малката буква в, която получава горна дължина. Тъй като Уникод стандартът не предвижда уникален Уникод номер за българските алтернативи на традиционната/международната кирилица, те се въвеждат при типографското изграждане на съвременните дигитални шрифтове чрез добавяне на код за локалност (за редовната буква в този код е 0432.loclBGR[4]). Възможността за използването на съвременната българска форма на кирилицата при електронната обработка на информацията зависи от това, дали шрифтът съдържа локалните форми за български език и дали програмите, с които се извършва обработката на информацията, поддържат тези локални форми на шрифта.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бояджиев, Т. Българската графична система. In: Български език и литература, 4, 1973.
  2. Добрев, Ив. Кирилица.In: Кирило-Методиевска енциклопедия. II. И-О. София. 1995.
  3. Кръстев, Красен. Българската кирилица като знак за идентичност. // в. Култура, 22 май 2015. Посетен на 3 март 2017.
  4. What shall be done for Bulgarian Cyrillic .loclBGR