Валери Димитров (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за политика. За каратиста вижте Валери Димитров.

Валери Димитров
български политик
Проф. В. Димитров по време на лекция
Проф. В. Димитров по време на лекция

Роден
2 юни 1954 г. (68 г.)

Националност  България
Учил в Университет за национално и световно стопанство
Народен представител в:
XXXIX НС   

Валери Георгиев Димитров е български юрист, университетски преподавател и политик.

Образование и професионален път[редактиране | редактиране на кода]

Валери Димитров е роден на 2 юни 1954 г. в София, България, но израства в Благоевград. През 1978 г. се дипломира в специалност право в Софийския университет (магистър). След дипломирането си постъпва като асистент в катедра „Правни науки“ на Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (дн. УНСС), където през 1991 г. получава докторска степен по финансово право.[1] От 1991 г. е съветник на управителя на БНБ (по това време Тодор Вълчев) и юридически секретар на Управителния съвет на централната банка. В периода 2000 – 2001 г. е консултант на председателя и управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. След промените в България от 10 ноември 1989 г. взема дейно участие като експерт при разработването на новото банковото законодателство на страната. Разработва проектите на първия закон за БНБ след 1989 г. (Закона за БНБ от 1991 г.), Закона за банките и кредитното дело от 1992 г., Закона за БНБ от 1997 г. (с който се въведе валутният борд в България), Закона за банките от 1997 г., Валутния закон от 1999 г., Закона за гарантиране на влоговете в банките от 1998 г., Закона за банковата несъстоятелност, както и на многобройни наредби на Управителния съвет на БНБ, издадени в приложение на банковите закони. От 7 април 2005 г. е председател на Сметната палата – пост, който заема два последователни мандата.

В политиката[редактиране | редактиране на кода]

Народен представител е от НДСВ в 39-ото Народно събрание, където е председател на Комисията по икономическа политика. На 7 април 2005 г. е избран за председател на Сметната палата (гласуван с подкрепата на НДСВ, ДПС и Новото време). 41-вото Народно събрание, с подкрепата на ГЕРБ, го избира отново за председател на Сметната палата, но по нов закон. Заема поста до пролетта на 2014 г.

Научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

След завършване на висшето си образование, Валери Димитров постъпва като асистент в катедра „Правни науки“ на Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (дн. УНСС). В същата катедра защитава докторска дисертация, с което получава титлата „доктор по право“ (1991). През 1996 г. се хабилитира като доцент по финансово право с хабилитационен труд „Въведение в банковото право. Търговската банкова дейност и нейната публичноправна уредба“. А през 2003 г. придобива и професорско научно звание по административно право с хабилитационен труд „Основи на правния режим на инвестиционните ценни книжа“.[2] В периода 1993 – 1999 г. провежда множество специализации – във Вайсенбах, Рим, Сейнт Джон Колидж (Оксфорд), Виена, Хамбург, Брюксел, Вашингтон и Токио.[3] Води лекционни курсове по Банково право и Правен режим на Капиталовия пазар (Борсово право). От 2017 г. е ръководител на катедра „Публичноправни науки“ в Юридическия факултет на УНСС.[4] Главен редактор е на списание Бизнес и право. Автор е на множество публикации, в това число статии, студии, монографии и учебници в областта на административното, финансовото, банковото и борсовото право.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Регистър за академични длъжности и дисертации. // ras.nacid.bg. Посетен на 12 януари 2021.
  2. blogs.unwe.bg Професионален блог
  3. Алманах „90 години Университет за национално и световно стопанство“. УИ „Стопанство“. София 2010 г.
  4. www.unwe.bg Ръководство на катедра „Публичноправни науки“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]