Василий Блохин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Василий Михайлович Блохин
Генерал от НКВД
Василий Михайлович Блохин 
Роден: 7 януари 1895 г.
Починал: 3 февруари 1955 г. (60 г.)

Василий Михайлович Блохин (1895 – 1955) е деятел на съветските органи за сигурност по времето на управлението на Йосиф Сталин, който собственоръчно е разстрелял десетки хиляди жертви на режима (може би 50 000?).

Блохин е син на беден селянин, който е останал без начално образование. През Първата световна война служи в царската армия и става унтерофицер. След Октомврийската революция постъпва в Червената армия. От 1921 г. е член на болшевишката партия и служи в органите за сигурност – ВЧК, ОГПУ, НКВД, МГБ. През 1926 г. става комендант в главната квартира на Лубянка. Задачата му е да разстрелва врагове на народа и противници на съветската власт. Изпълнява тази професия до 1953 г. и дотогава този специалист израства до чин генерал-майор. Кавалер е на седем съветски ордена.

Хладнокръвният палач изпълнява задължението си с умение и размах. Той винаги носи със себе си куфар с немски пистолети Валтер, защото руските нагани бързо прегрявали. Докато двама помощници държат завързаната жертва, облеченият с касапска кожена престилка и дълги над лактите ръкавици Блохин я застрелва в тила (той винаги внимава да не си изцапа униформата). Рекордът му е бил 300 разстрела за 10 часа. Като един от най-резултатните палачи, по време на сталинските чистки през 1930-те години на него е поверено разстрелването на видните осъдени лица, като например Михаил Тухачевски, Йона Якир, Йероним Уборович, Николай Ежов. Известен е с участието си в масовата екзекуция на пленените през 1939 г. полски офицери, т.нар. Катинско клане.

Като легенда се носят слуховете, как край Катин и в други лагери през април-май 1940 г. Блохин разстрелва за 28 дни собственоръчно 7 000 души. Истината е по-различна . Участието на Блохин в събитията от тези години е доказано безспорно, но самия Блохин никога не е ходил в Катин или околностите му. На Блохин е възложена задачата да организира избиването на полските затворници от лагера „Осташково“ . Екзекуциите на над 6000 хиляди пленници (точната бройка е 6 311) са извършени в щаб квартирата на НКВД в град Калинин (сегашен Тверь) основно от Василий Блохин . Една малка част от екзекуциите извършва Адрей Рубанов, лейтенант от НКВД на пряко подчинение на Блохин . За целта мазето на щабквартирата са обосебени две помещения. Първото боядисано в червено наречено „Ленинска стая“ е служило за индентификация на затворниците. След това те са отвеждани в друго, което е било шумоизолирано и със специално пригодена канализация за бързо измиване на кръвта на екзекутираните. Операцията е извършена в пълна секретност, а екзекуциите и извозването на труповете е ставало само в тъмните часове от денонощието .

По нареждане на Сталин, от април 1940 г. Блохин получава ежемесечно премия към заплатата си заради неговото усърдие при организацията и изпълнението на тази и други специални задачи.

На 2 април 1953 г. Блохин е уволнен от МГБ по здравословни причини. На 23 ноември 1954 г. е лишен от званието генерал-майор, защото се е дискредитирал по време на работата си в органите и е недостоен за званието. Той се пропива и умира на 3 февруари 1955 г. Според някои се е самоубил. Погребан е в престижното московско Новодевическо гробище, недалеч от гробовете на Гогол, Чехов, Маяковски и други светила на руската култура. Наблизо е погребан през 1941 г. прахът на втория по резултатност палач на НКВД Петър Магго, който е разстрелял около 10 000 души.

Блохин е имал съпруга и една дъщеря. Те твърдят, че той е бил много грижовен съпруг и баща. Нямали представа какви са били служебните му задължения и научили за тях едва след смъртта му, по времето на управлението на Никита Хрушчов.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vasily Blokhin“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.