Василий Блохин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Василий Михайлович Блохин
Генерал от НКВД
Василий Михайлович Блохин 
Роден: 7 януари 1895 г.
Починал: 3 февруари 1955 г. (60 г.)

Василий Михайлович Блохин (1895 – 1955) е деятел на съветските органи за сигурност по времето на управлението на Йосиф Сталин, който собственоръчно е разстрелял десетки хиляди жертви на режима (може би 50 000?).

Блохин е син на беден селянин, който е останал без начално образование. През Първата световна война служи в царската армия и става унтерофицер. След Октомврийската революция постъпва в Червената армия. От 1921 г. е член на болшевишката партия и служи в органите за сигурност – ВЧК, ОГПУ, НКВД, МГБ. През 1926 г. става комендант в главната квартира на Лубянка. Задачата му е да разстрелва врагове на народа и противници на съветската власт. Изпълнява тази професия до 1953 г. и дотогава този специалист израства до чин генерал-майор. Кавалер е на седем съветски ордена.

Хладнокръвният палач изпълнява задължението си с умение и размах. Той винаги носи със себе си куфар с немски пистолети Валтер, защото руските нагани бързо прегрявали. Докато двама помощници държат завързаната жертва, облеченият с касапска кожена престилка и дълги над лактите ръкавици Блохин я застрелва в тила (той винаги внимава да не си изцапа униформата). Рекордът му е бил 300 разстрела за 10 часа. Като един от най-резултатните палачи, по време на сталинските чистки през 1930-те години на него е поверено разстрелването на видните осъдени лица, като например Михаил Тухачевски, Йона Якир, Йероним Уборович, Николай Ежов. Известен е с участието си в масовата екзекуция на пленените през 1939 г. полски офицери, т.нар. Катинско клане.

Като легенда се носят слуховете, как край Катин и в други лагери през април-май 1940 г. Блохин разстрелва за 28 дни собственоръчно 7000 души. Истината е по-различна. Участието на Блохин в събитията от тези години е доказано безспорно, но самия Блохин никога не е ходил в Катин или околностите му. На Блохин е възложена задачата да организира избиването на полските затворници от лагера „Осташково“. Екзекуциите на над 6000 хиляди пленници (точната бройка е 6311) са извършени в щаб квартирата на НКВД в град Калинин (сегашен Тверь) основно от Василий Блохин. Една малка част от екзекуциите извършва Адрей Рубанов, лейтенант от НКВД на пряко подчинение на Блохин. За целта мазето на щабквартирата са обосебени две помещения. Първото боядисано в червено наречено „Ленинска стая“ е служило за индентификация на затворниците. След това те са отвеждани в друго, което е било шумоизолирано и със специално пригодена канализация за бързо измиване на кръвта на екзекутираните. Операцията е извършена в пълна секретност, а екзекуциите и извозването на труповете е ставало само в тъмните часове от денонощието.

По нареждане на Сталин, от април 1940 г. Блохин получава ежемесечно премия към заплатата си заради неговото усърдие при организацията и изпълнението на тази и други специални задачи.

На 2 април 1953 г. Блохин е уволнен от МГБ по здравословни причини. На 23 ноември 1954 г. е лишен от званието генерал-майор, защото се е дискредитирал по време на работата си в органите и е недостоен за званието. Той се пропива и умира на 3 февруари 1955 г. Според някои се е самоубил. Погребан е в престижното московско Новодевическо гробище, недалеч от гробовете на Гогол, Чехов, Маяковски и други светила на руската култура. Наблизо е погребан през 1941 г. прахът на втория по резултатност палач на НКВД Петър Магго, който е разстрелял около 10 000 души.

Блохин е имал съпруга и една дъщеря. Те твърдят, че той е бил много грижовен съпруг и баща. Нямали представа какви са били служебните му задължения и научили за тях едва след смъртта му, по времето на управлението на Никита Хрушчов.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vasily Blokhin“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.