Везни (зодия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Везни.

Везни
Libra.svg
Зодиакален символ:
Рождени дати (тропически) 23 септември - 22 октомври
Рождени дати (сидерични): 13 октомври - 2 ноември
Рождени дати (слънчеви):  - 
Съзвездие: Везни (съзвездие)
Планета управител: Венера
Екзалтация: Сатурн
Изгнание: Марс
Падение: Слънце
Стихия: въздух
Зодиакално качество: кардинален
Цветове: морско синьо, маслинено зелено, тъмно лилаво
Числа: 2, 6
Ден: петък
Скъпоценни камъни: изумруд, сапфир
Метал: бронз
Съизмерващата зодия везни

Везните са седмата зодия от зодиака. Везните са родени между 22 септември и 23 октомври.

Характеристика на зодиакалния знак Везни[редактиране | редактиране на кода]

Родените под знака на Везни са любезни и възпитани хора. Ако са ви на гости обаче, няма да се стърпят да оправят картината на стената, защото виси в единия край. Или да изключат пуснатия прекалено силно телевизор. Обичат да са сред хора, но не понасят сборищата и тълпите. Посредници са в кавги и разправии, но само да успокояват духовете. В същото време любимото им занимание е да спорят страстно, но справедливо. Обикновено са добри и мили, но често са мрачни и раздразнителни. Ненавиждат заповеди и чужди нареждания, мразят посредствеността и глупостта. Много интелигентни са, и заедно с това наивно лековерни. В един момент ще се уморите от приказките им, а в следващия ще бъдат най-добри и търпеливи слушатели. Това е така, защото Везните са много умни, мъдри и от тях можете много да научите, стига да искате. Неуморни и неспокойни по натура, бунтари, те рядко бързат или тичат. Този слънчев знак е толкова противоречив, че изумява и самите тях, не само вас. Хората си мислят, че Везните олицетворяват любовта, красотата, доброто и светлината. Би било чудесно, но не е точно. Спомнете си Юджийн О\'Нийл и пиесите му. Действително символ на този знак са везните на правосъдието. Но хората, родени под него, не са винаги спокойно уравновесени. Отбийте се в някоя аптека и наблюдавайте известно време аптекарските везни. Най-напред едното блюдо пада надолу, после се вдига нагоре и пада другото. Движат се така с все по-малка амплитуда, докато се изравнят.

Везните са напълно уравновесени, спокойни и мили хора. Такива са само в половината от времето. В другата половина са объркани, търпеливи и сприхави. Стават много избухливи и могат да сринат са секунда всеки един, който несправедливо тръгне срещу тях. Просто чашата вече е преляла. Преди да замрат в пълно равновесие като аптекарските везни, те са ту весели и в приповдигнато настроение, ту обезсърчени. Колебанията идват от тяхната голяма интелигентност и обикновено следват едно след друго. Затова пък накрая божественото им равновесие е великолепно. Външността на хората от тази зодия е не по-малко интересна от характера им. Типична външна черта са трапчинките – обикновено две на бузите или една на брадичката. Ако не ги откриете на лицето, вижте коленете им. Трудно ще бъде да обясните на момичетата защо зяпате коленете им, но опитайте. Това ще ги заинтригува. Единствено на плажа или на тенис-корта можете да направите това незабелязано. Не губете присъствие на духа, ако изведнъж се окаже, че трапчинките са налице, но човекът не е роден през октомври или края на септември. Накрая все пак ще излезе, че има асцендент Везни. Промяната във външния им вид е често срещано явление и идва от тяхната планета Венера. При жените тя се изразява с честата смяна на прическите, тоалета, аксесоарите. При мъжете в смяната на гела за коса, парфюмът, брадата, ризата, дънките и др. Изобщо едва ли има по-големи естети от Везните.

След трапчинките лицето е с правилни и приятни черти, добре балансирани. Дори и разгневени, Везните никога не изглеждат грозни. Гласът е мелодичен и наподобява звънче. Затова тези хора могат да кажат: „Мразя те и сега ще ти цапна един!\", а то да прозвучи сякаш рецитират „Колко те обичам\" от Браунинг. Това впечатление се засилва и от аленочервените устни и дъгообразната форма на устата. Въобще лицето на една типична Везна прилича на торта или мелба, покрита със сметана и захаросани плодове. На всичкото отгоре те умират за такива неща.

Планетата, която управлява Везните, е Венера. Затова почти всички жени са красиви, а мъжете – хубави и представителни. Естествено, не всички красиви хора на земята са Везни. Красотата на Венера обаче е една и се отличава от красотата на другите слънчеви знаци. Представете си най-напред лицата на Бриджит Бардо и Дуайт Айзенхауер, и едва след това продължете нататък. Тук обаче трябва да имате предвид следния проблем: понякога жените приличат на Айзенхауер, а мъжете на Бардо. Това съвсем не означава, че жените Везни са мъжествени, нито пък обратното. Напротив. Първите са си точно толкова женствени, колкото трябва, за да завъртят главата на всеки мъж. Вторите са доста ярки животни от мъжки пол, които притежават особена чистота, така че в никакъв случай не ще ги помислите за боксьори или борци. Дори и тези от Везните, които не са все пак красиви, имат очарователно изражение. Това се дължи на усмивката им. Тя преобразява и най-недодяланите, и най-семплите като черти – в буквалния, а не в преносния смисъл на думата. Изобщо усмивката на Везните е пухкав бял облак и ярко слънце (което може да разтопи шоколад от двайсет крачки), взети заедно.

Подобно на Венера повечето Везни са по-скоро закръглени, отколкото слаби и кльощави. Но в никакъв случай не са дебели. (Единствено асцендент Телец може да доведе до по-голяма пълнота). Косата им е къдрава или поне чуплива. Дори да са се подложили на пълна диета и да са постигнали мечтаната елегантно-манекенска фигура, кръглото им лице ще ги издаде. Бриджит Бардо е типичен пример за външността на този слънчев знак. Никой не би казал, че тя е пълна, но пък и съвсем не е ъгловата и кльощава, нали? И така, Везните са приятни за околните и привлекателни със своите трапчинки, винаги търсят красота и справедливост и не капризничат, ако я няма около тях. Вероятно си мислите, че те са галеници на съдбата и орисницата им е дарила най-добрите качества. Наистина е удоволствие да се общува с тях, но само когато блюдата са уравновесени. Защото същата орисница или фея кръстница, както искате я наречете, непрекъснато почуква с вълшебната си пръчица ту едното, ту другото блюдо. Тя самата се колебае и прехвърля своята нерешителност върху горките Везни. И вижте какво ще последва от това. Най-напред от устата им избликват леещи се думи подобно на водопад. В следния миг кротко и търпеливо вече слушат другите. Когато около тях избухва пререкание, те умиротворяват спорещите. И веднага се обръщат на сто и осемдесет градуса, вземайки страна в спора заради самото удоволствие от него.

Везните търсят хармония. Въпреки това често се пристрастяват и изпадат в крайности, с което нарушават всякаква хармония. Те могат дни и месеци наред да са активни и необикновено работоспособни. Да преместват планини. Да дремват няколко часа и отново да са на крак – бодри, изпълнени с енергия. Но в един момент, съвсем неочаквано, да се отпуснат на дивана и да кажат: „Стига толкова!\" Тогава и с топ не ще ги помръднеш. Изпадат в такава летаргия, че напълно оправдават другото име на слънчевия си знак – „Лениви Везни\". Четат или се прозяват, дремят и гледат телевизия, безсилни дори да се довлекат до спалнята. Никакви външни сътресения не могат да ги засегнат, нищо не достига до съзнанието им. Сякаш са извънземни, които не чуват и не разбират. Когато мине времето за възстановяване, скачат енергично и отново хукват така, че не можеш да ги познаеш. Пак планират камари от работа и ги отхвърлят с лекота. Кажете тогава на някой около тях, че Везните са мързеливи, и той няма да се съгласи за нищо на света. Както няма да се съгласи и онзи, който ги е виждал в момент на пълна отпуснатост, че те са олицетворение на кипящата енергия и деловитост.

Въпреки тези си състояние Везните не са двойствен знак – поне не в този смисъл, в който това се отнася за Близнаци или за Водолея. Те наистина изпадат ту в едно, ту в друго състояние, но това няма нищо общо с абсолютната промяна на характера у Близнаците или двуличието на Водолея. Защото Везните усещат със своето шесто чувство, че трябва да редуват периоди на активност с пълна почивка, за да възстановят хармонията на тялото си. Навярно техните клетки са устроени така. Но хармонията на разума и чувствата не винаги се подчинява на това шесто чувство или инстинкт. Затова те са в състояние да плачат от радост и умиление, сетне да се заяждат остро и невъздържано и в следващия момент да се превърнат във весело чуруликащи птички. Във всеки от тези моменти обаче чувствата им са искрени и силни. Също така те имат склонност да приемат философски и смешното, и тъжното в живота. Това им помага да запазят душевното си здраве и покой.

Най-голяма опасност за здравето на Везните крие пристрастяването им към нещо. Ако прекаляват със сладкишите, това ще им докара стомашни оплаквания, затлъстяване и петна по кожата. Прекаляването с алкохола води до болести на бъбреците и пикочния мехур. Често се появяват силни главоболия или мигрени. Гърдите са слабото място, по-рядко се появяват проблеми в краката. Язвата е резултат от начина им на живот – емоционално объркан характер и нещадене на храносмилателната система.

Везните могат да бъдат по-здрави от другите, ако не се преуморяват и съблюдават точно редуване на работа и почивка, което изисква организмът им. Когато са болни, имат нужда от пълен покой без никакви емоционални преживявания. Леката музика, хубавата книга и приятните ободряващи думи ще ги вдигнат скоро на крака.

Характерът на родените под този слънчев знак е съставен по равно от склонност към безкрайни спорове, търсене на истината и баланса, нерешителност, желание за посредничество, упорита неотстъпчивост, преследване логиката на нещата, справедливост и доброта. Както виждате, преобладават положителните качества. Нека сега да разгледаме и осветим поотделно тези слънчеви черти. Ще започнем с най-характерната – стремежа към спорове. Везните винаги намират за какво да спорят, с повод и без повод, като в това винаги търсят справедливостта. За времето например. Ако случайно имате неблагоразумието да нападнете младежта за нейната разхайтеност и невъзпитаност, пригответе се да чуете защитна реч. За чудесните млади хора, за Корпуса на мира и неговата дейност в служба на обществото. Разпалено, с жар ще бъдат възхвалявани прекрасните добродетели на всички подрастващи, макар в същото време собственият им син да е нехранимайко. Ако заявите непредпазливо пред тях, че законите са несъвършени, а съдиите и прокурорите -корумпирани, пригответе се да чуете цяла тирада за върховната закрила на правосъдието и честността на адвокатите, всичко това подплатено с примери от Римското право и Гражданския кодекс на Франция. Изпуснете ли се да кажете: „При наличието на всички тия стресове и шумове е неразумно да се живее в града. Човек трябва да си намери местенце на село – там тишината и спокойствието са несравними\" – правите голяма грешка. Едва дочули последната дума, Везните скачат като бик пред червен плащ. Подхвърлете им само нещо за сравнение, и няма да спрат цяла нощ. Е, имате шанс да ви оставят на мира за една лека закуска. През останалото време ще доказват преимуществата на града с неговите театри, музеи, паркове, с празничните ярки светлини и клаксони на такситата. Ако обаче сте били на противоположното мнение в по-горните случаи, Везните убедително ще ви развият тезите за все по-страшната престъпност при младото поколение, за безчестието и подкупността у служителите на реда и закона, за пасторалната и идилична картина на селото. Общо взето за тях няма голямо значение коя страна в спора ще застъпват, стига да е противоположната. При положение, че им стане интересно, могат да сменят позицията си по средата. Кажете им, че харесвате еди-кой си филм, и ще ви изброят недостатъците му. Направете го на пух и прах и те ще го превъзнесат. Похвалете някоя книга и ще чуете упреци за стила ѝ. Разгромете я и ще ви бъдат изтъкнати достойнствата ѝ. И при всички тези непрекъснати логически умозаключения Везните се опитват да са справедливи. Те търсят истината, верния отговор, след като обмислят и претеглят всички възможности.

Разбира се, това е едно много добро качество, стига Да не изгубите търпение и да не ви влуди безкрайното обмисляне и претегляне. Или пък то да не доведе самите Везни до състояние на постоянна нерешителност. Иначе с умението си да дава точни и справедливи преценки генералът Везни е отличен стратег, който може предварително да спечели битката при внимателно обмислен план. За него справедливостта е всичко. Умението му да се съобразява с другите, да успокоява нервното напрежение, да балансира го превръща в най-добрия посредник и парламентьор. Войната и кръвопролитията го карат да страда. Той ги ненавижда. Затова ще остави друг да взима светкавични решения под куршумите, докато той планира блестящи стратегически маневри, с които да спаси хиляди човешки живота и да спечели победа.

Ако имат неблагоприятно разположение на планетите при раждането си, Везните могат да бъдат безкрайно нерешителни. Сутрин ще се колебаят коя обувка да обуят по-на-пред или пък от коя страна на леглото да станат. На работното си място дълго ще търсят вярното решение, докато времето за това безвъзвратно отлети. В компания могат да ви докарат до лудост, колебаейки се къде да седнат и какво да си вземат. Обичат да разсъждават така: „Ако направя това, ще се случи еди какво си. От друга страна, ако постъпя обратното, току-виж станало това и това.\" А блюдата им се люлеят в умопомрачение нагоре-надолу. Мъчително е да наблюдаваш отстрани такива колебаещи се Везни. На всичкото отгоре те не обичат никой да ги притеснява и да ги кара да бързат в моменти на размисъл. Проявите ли нетърпение, ще се превърнат в такива инати, че дори Телецът ще бледнее пред тях. Нетърпението е качество, което повечето Везни не понасят. Неуравновесените, прибързани и импулсивни хора ги хвърлят направо в паника.

Най-забавното в цялата ситуация е, че те отричат яростно нерешителността си. Ако се опитате да свържете поведението със слънчевия им знак, ще се дръпнат обидено: „Не съм нерешителен. Това не е вярно и изобщо не дава представа за мен.\" Постарайте се да скриете усмивката си. За себе си те мислят, че даже са много решителни и твърди, защото, макар да им е нужно време да определят становището си (това го забравят на мига), щом вземат окончателно решение, за нищо на света няма да го променят. Не се оставяйте да ви подведат. Когато твърдят, че изобщо не се затрудняват с решенията си, те просто подхващат типичния за тях спор, така че можете да им го кажете. Ще им е от полза да разберат, че с това доказват истината за слънчевия си знак. Или им кажете: „Очаквах реакцията ти. Везните вечно спорят.\" Това ще ги влуди, но може и да им помогне да разберат истината, а те търсят именно нея, както и логиката. Подхвърлете им, че са несправедливи, щом не вземат предвид всички аргументи -това също ще им натрие носа.

Много малко от родените под знака на Венера са ексцентрични или надменни. Болшинството са благородни, честни, а в колебанията си приличат на буйна пшеничена нива с грациозно люлеещи се на вятъра класове. Нехайството им е чуждо. Умеят да се съсредоточават в работата си, да обмислят дълбоко и внимателно подробностите. Не обичат да претупват нещата или да започнат прибързано нещо и после да се налага да го повтарят. Мразят недостойните изблици на гняв, макар самите.те да са подвластни на подобни крайности, ако личността им е подложена на насилие.

Везните обичат хармонията на звуците и цветовете. Имат вродено чувство за прецизна употреба на думите – и писмено, и устно. Затова се отнасят с голямо уважение към книгите и обикновено имат богати библиотеки вкъщи. Предпочитат луксозните и красиво издадени книги пред евтините джобни издания. Подвластни са на изкуството. Обожават всичко добро, чисто и красиво, на чийто фон могат да изпъкнат. Артистични души, те обикновено са в центъра на културния живот и прояви. Въодушевяват ги меката светлина, приглушената успокояваща музика, интересният разговор, добрата храна и хубавото вино. Умът им притежава и блясъка на диаманта, и нежното сияние на опала. Движат се в подвижния елемент на въздуха и отразяват полезността на медта – металът, който им носи Щастие. В интелигентните им разсъждения и тънкото чувство за хумор се долавя известна хладина и отчужденост, а Венера ги озарява с покой.

Едното блюдо на Везните е пълно с ярките златни листа на октомври, носещи дъх на есен, а другото – с букети от свенливи теменужки, напоени със свежия аромат на априлски дъжд. Щом блюдата се залюлеят, ведрият оптимизъм се заменя от безмълвна паника или самотна депресия. А уравновесят ли се, между богатия им буден интелект и нежната отзивчива душа се установява съвършена хармония. Зимата е прекалено студена. Лятото – твърде горещо. Те трябва да смесят едното с другото, за да постигнат съвършенството на есента и пролетта.

Когато проумеете загадката на Везните, ще разберете истински и хората от тази зодия.

Мъжът Везни[редактиране | редактиране на кода]

Този мъж ще ви даде всякакви съвети, при това безплатно. Ще подскаже решението на заплетените ви проблеми и ще отговори на всичките ви въпроси. Няма да отговори единствено на моминските ви мечти и блянове. Май ще се наложи да ги промените. Навикът му да разсъждава по всеки въпрос и да търси верния отговор се отнася включително и за любовта и това може да ви влуди. Във всички случаи ще претърпите поражение. Колкото и да ви се иска, трудно ще се измъкнете от чаровната клопка на Везните, ако вече сте се хванали в нея. Опитате ли се да избягате, той ще ви убеди да останете с логични и разумни доводи, които не можете да оборите, без да сте завършили поне Харвардския университет. При това ще бъде толкова мил и нежен, че ще забравите изнервящата непоследователност на характера му. Свършено е с вас, когато най-накрая ви се усмихне и преобърне сърцето ви.

Край, загубили сте битката. От този момент нататък ще вършите всичко, което той пожелае, за да го направите щастлив и да получите като най-голямо възнаграждение чаровната му усмивка. Ще се стремите към нея както жадния към водата. Има нещо магнетично у този мъж. Той създава около себе си божествена атмосфера. Очарованието му е естествено и не прилича на хипнотичната настойчивост на Скорпиона. Но не бъдете толкова наивна да си въобразявате, че щом е управляван от Венера, любовта ви с него ще е безбурна. Понякога и Венера има почивни дни! Тогава трябва да правите какви ли не фокуси, за да го накарате да ви погледне или да помръдне. Все пак когато блюдата на Везните са в равновесие, животът с родените под този слънчев знак може да опиянява като чаша със златна амброзия, да е пълен с много смях, безгрижие и свобода като живота на олимпийските богове.

От друга страна (припомням любимата му фраза) вземането на решение за мъжа Везни е изключително тежка задача. Дори да достигне до него, може да го промени всеки момент, ако сметне, че е сбъркал. Имам позната, която се надяваше да започне бизнес с такъв човек и така можа да изпита всички затруднения, създавани от непоследователния му характер. Една прекрасна утрин двамата се срещнали и споделили идеите си. Направили оптимистични планове за бъдещето, обсъдили в подробности всички въпроси и задачи. После той я закарал с колата си в кантората ѝ. Всичко било прекалено розово, за да е истина. Жегнало я съмнение да не е сънувала, затова му позвънила веднага по телефона. Той потвърдил всичко и се разбрали да се видят следващата седмица. - Между другото – казал ѝ накрая – няколко дни няма да ме има. Исках да ти кажа, че... – поколебал се за миг, но това убягнало от вниманието ѝ – знам какво те тревожи. Няма да променя намерението си. Ще направим всичко както сме го замислили, ще бъде о\'кей.Следващата седмица въобще не се обадил. Тя изгубила търпение и сама му позвънила. - Не ти се обадих, защото исках да дообмисля нещата. – Последвала дълга пауза. – Знаеш ли, май на първо време трябва да опитам с нещо по-малко. А с твоя проект ще се заловим следващата пролет, обещавам ти! Разбираш ли, реших, че е най-добре да поизчакаме, а? Нека отложим засега плановете си.

Тя се зарекла, че повече няма да му проговори. Кипяла от негодувание заради лекомисленото поведение на този жесток и безотговорен човек. Но след месец го срещнала случайно на улицата. Поздравил я любезно, а тя изненадана измънкала нещо и веднага съжалила, че не го е убила на място. Тогава той се усмихнал. И това решило проблема. Станала отново негова пламенна почитателка, убедена, че повече не е способен да я изиграе. До ден-днешен го защитава яростно от всички и само ако чуе, че някоя от мечтите му може да се провали, бърза да му се притече на помощ, само и само да го види отново усмихнат.

Е, щом такова нещо е възможно при делови отношения с мъж Везни, какво ли остава при интимните. Едва ли ще успеете да се изплъзнете, ако се влюбите в един от тези неотразими чаровници. Все едно бдителността ще ви изневери. Затова по-добре извърнете глава, когато той се усмихва. Запушете си ушите, когато започне да ви говори със своя мек кадифен глас, от който ще ви полазят блажени тръпки. Защото Любов и Везни са синоними. Везните са създали любовта, като са ѝ придали изяществото на изкуство. И са направили това с далеч по-голям финес, отколкото да кажем един Лъв, Скорпион или Телец. А това подсказва някои неща.

И така, мъжът, роден под знака на Венера, владее до съвършенство изкуството на любовта. Деликатните стратегии на Купидон са в кръвта му. С лекота може да се добере до всяко момиче и да го омае. Но щом то падне в обятията му, той се обърква и не знае какво да прави. Дали да се възползва от ситуацията в момента, когато момичето е загубило ума и дума от любов и е готово да се отдаде, или да предложи брак. Или и двете. Или нито едното. Душевната борба започва и на Везните вече не им е чак толкова приятно и леко. Все пак тези мъже никога, и до дълбока старост, не губят интерес към другия пол. Нищо че с възрастта чувствата стават все по-платонични. Важното е, че красивата приказка продължава до сетния им дъх и в мислите си те се пренасят в разкошна бална зала, където летят във вихъра на танца с най-прекрасното момиче.

Мъжът Везни не обича да наранява чувствата на другите. Той ненавижда думата „не\" и рядко си дава сметка, че отлагането е по-жестоко от окончателното скъсване, след като връзката е обречена и няма бъдеще. Единствено Водолеят може да го надмине по нерешителност. Ако почувства, че е бил несправедлив към някого, на когото е държал, безконечно ще се терзае. Несправедливостта за него е едно от най-големите престъпления, равносилно едва ли не на убийство. Ето защо често прави грешката да предлага брак (след като отлично знае, че този брак ще завърши с развод), тъй като грубият отказ не е в природата му. Или пък изчаква и безкрайно протака обяснението или предложението и така пропуска голямата любов на живота си. Сякаш всеки момент мъжът Везни балансира върху нож с две остриета, който или съсича истинската любов на парчета, или му отрежда труден и краткотраен брачен живот.

Везните са склонни към непостоянство. Те флиртуват много, особено на младини. В търсенето на идеалната жена често сменят приятелките си. Понякога смесват приятелството с любовта. Но рядко се съкрушават и се потапят в любовна мъка, макар че непрекъснато се заплитат в експериментални истории. Мъжът Везни забравя обидно бързо флирта или несподелената любов, на която не ѝ е било писано да се превърне в нещо по-сериозно. Единствено Близнаците и Стрелецът го надминават в това отношение. Той е в състояние да понесе няколко удара, без да позволи на страданието да го сломи. Само в изключителни случаи болката от нещастната любов е опустошителна. Това обаче е толкова рядко, че трудно се откриват примери. Малко по-лесно ще намерите простодушен добряк, попаднал в капана на властна и страстно влюбена жена, който не смее да я изостави, защото тя му е внушила, че с това ще извърши по-голям грях от нарушаването на десетте божи заповеди, взети заедно. Но и двете крайности са изключения, тъй като болшинството Везни съумяват да запазят свободата си и не се оставят да бъдат обвързани със сантиментални вериги.

Роденият под знака на Везни не се стреми към вашите тайни. Само на пръв поглед изглежда такъв. Ако го огледате внимателно, ще видите, че той не забелязва какво става дори под носа му. Да, ще спори до безкрайност, но не за да разбере личните ви намерения и подбуди, а да разгадае абстрактните теории, с помощта на които ще стигне до точна преценка. Той просто иска да разнищи фактите и да ги постави по местата им. С блестяща логика и проницателност ще обсъди всички „за\" и „против\", докато не стигне до най-правилното и целесъобразно решение. И Соломон с цялата си мъдрост не може да надмине типичното за Везните категорично, честно и безпогрешно заключение. Психологическите упражнения, както и дълбоката проницателност на Рибите, Скорпиона и Водолея са чужди на мъжа Везни. Според него те замъгляват кристално чистата картина, която той търси. Фактите и само фактите тук имат значение.

Ако сте разточителна, той ще направи извода, че няма защо да рискува да ви кредитира. Предположението, че пилеете пари в търсене на емоционална сигурност, съвсем не може да стигне до съзнанието му. Мъжът Везни не е вашият психоаналитик. Ако пък сте стисната, внимателно ще изследва спестовността ви с единствената цел да достигне до най-точната похвала за навиците ви. И през ум няма да му мине, че това се дължи на тайния ви страх, че бедността би ви направила зависима от някого. Безразборните полови отношения го подтикват да спори яростно за последиците от това за обществото; фригидността му дава повод да търси отчуждението в човешките отношения. Но никога няма да се замисли за болката, която причинява първото, и дълбокото чувство на неудовлетворение – плод на второто. Той е само арбитър. Така както много съдии произнасят справедливи решения – резултат от внимателното претегляне на всички факти по случая, но малко от тях ще ви попитат защо червеният цвят ви изнервя или ще ви разберат, когато сте изгонили от къщи съпруга си заради хобито му да събира пижами на червени райета. Никога не забравяйте, че Везните спорят от чисто абстрактно любопитство. Те само създават впечатление, че вечно се ровят и сплетничат.

Истината е, че е почти невъзможно да измъкнете от мъж Везни поверената му тайна. Затова спокойно можете да му се доверите. Но в същото време той ще бъде и най-строгият ви съдник. Много скоро ще разберете, че не е в състояние да долови онова, от което най-много имате нужда, или да удовлетвори всичките ви копнежи (освен ако асцендентьт му не е воден знак или Луната не е във воден знак). Фактът, че е опитен и умел в любовта, съвсем не означава, че ще отговори със състрадание на чувствата и настроенията ви. Достатъчно му е това, че трябва да се справя със себе си и собствените чувства. Най-досадно ще му бъде, ако потърсите закрила или му се оплачете, че някой ви е наранил дълбоко. Първият му въпрос ще бъде: „А ти какво му направи? (На него или на нея, според случая.)\" След това ще посочи вашите грешки и ще проанализира поведението ви, докато не ви вбеси и вие не закрещите от яростно възмущение. Но колкото и да крещите, той няма да вземе страна, дори да смята, че сте права. А сантименталните изводи просто ще му убягнат.

Мъжът Везни не осъзнава, че жената до него има нужда да бъде разбрана напълно. Това често създава напрежение в брака. Наистина изглежда невероятно, че той може да е толкова проницателен в абстрактното, толкова логичен в своите блестящи умозаключения и в същото време толкова невъзприемчив и безразличен към всичко, което причинява болка и трепет в душата ви. Но това е едно от противоречията, които трябва да приемете, ако живеете с мъж от тази зодия. Е, положението може да стане по-поносимо, когато ви озари с лъчезарната си усмивка и добротата си.

Типичните Везни са доста разточителни. Те смятат, че парите трябва да се харчат за неща и занимания, носещи красота и щастие. С изключение на моментите, когато вашият мъж Везни си почива или изпада в летаргия и не обича да го безпокоят, домът ви ще бъде притегателен център на гостолюбие. Затова се пригответе да бъдете добра домакиня и да посрещате приятели през по-голяма част от денонощието. Но не водете съпруга си навън, на непознати места, където многолюдието и шумът ще оскърбят чувството му за хармония. Тълпите нарушават вътрешното му равновесие. Неговият светски живот е богат на интелигентни ярки личности, но щом компанията се превърне в голяма група от топли тела, той започва да се бори за въздух. Всички Везни изпитват неприязън и отвращение от физически контакт с човешки маси. Затова вашият мъж може да ви изостави сама в претъпкан театър. При това без всякакво обяснение и съвсем не защото ви мрази. Просто е почувствал пристъп на клаустрофобия – нещо типично за Везните.

Безпорядъкът и хаосът вкъщи дразнят най-много мъжа Везни. Затова не оставяйте бутилката с мляко и другите неща, които току-що сте купили, където ви падне. Не пускайте силно радиото и телевизора. Не простирайте чорапите в банята. Не допускайте миризмата от кухнята да стигне до чувствителния му нос. След като сте сготвили лучена супа или сте опекли чеснови хлебчета, напръскайте дома си с ухаещ на бор дезодорант и така му създайте усещането за свежа северна гора. Не му сервирайте хляба направо с опаковката и не слагайте книжни кърпи вместо салфетки. В противен случай се обричате на не особено веселия живот на разведена. Най-бързият начин да го накарате да загуби интерес към вас и брака ви е да оставяте леглата неоправени, прозорците неизмити и къщата непочистена. Той ще намери убежище от тази дисхармония във все по-продължителните дремки и все по-често ще прекарва вечерите навън, докато накрая престане да общува с вас. Може да е най-немарливият човек на света, но ще очаква вие да прибирате захвърлените му чорапи и разпилените от него вестници. Ако светлозелените пердета не подхождат на килима в кафяви тонове, този мъж ще се цупи години наред, без да разбира какво го дразни. По-добре обзавеждането вкъщи да е в пастелни тонове. С типичната за зодията си доброта той едва ли ще седне да се оплаква, но нищо чудно собствената му секретарка с нейния съвършен вкус да започне да му се струва все по-привлекателна.

За да се запази вътрешно устойчив, мъжът Везни наистина ума нужда от хармония. Затова домът му трябва да е красив и спокоен оазис сред хоаса на външния свят. В противен случай везните му непрекъснато ще са дебалансирани. Тъй като той рядко се замисля и изследва задълбочено мотивите, ще се наложи сама да откриете причината защо не си стои вкъщи или защо непрекъснато спи. Запомнете, че вие трябва да сте неговият психоаналитик, защото мъжът Везни не умее да се самонаблюдава. Въобще няма да се сети, че причината да се чувства дискомфортно е лъсналото ви от масажен крем лице или омазаните със сладко деца. Едва ли ще си даде сметка, че оранжевата завеса в банята го прави нещастен, а литографията на Джордж Вашингтон с армията си, окачена над камината, дразни чувството му за естетика. Няма да разбере и защо все забравя да ви целуне за лека нощ и за добро утро, но логиката ще му подскаже, че нещо не е наред, и това ще го накара да страда още повече. Затова не се бавете, а разтребете къщата навсякъде, съберете вестниците и играчките, намалете звука на телевизора, свалете ролките, сложете си най-хубавия парфюм, купете небесносиня завеса за банята и на мястото на Джордж Вашингтон окачете приятно за окото копие на Дега. Тогава една сутрин ще се събудите и ще откриете до себе си съвършено нов човек.

Децата във вашето семейство винаги ще са спокойни и облагодетелствани от чувството му за справедливост. Бащата Везни следи по-големите да не бият и използват по-малките, а те пък от своя страна да не чупят спиците на батковия велосипед. Той ги учи на дисциплина с разум и авторитет, като се опитва да осмисля наказанието, ако се наложи, с цялата си логика. И децата също като вас се разтапят от чара и усмивката му; и те се ядосват и дразнят от непрекъснатите му спорове. Интересното е, че този мъж не жадува с нетърпение да се родят деца в семейството. Но след като са дошли на бял свят, той преценява, че е по-добре за него да спечели любовта им и да се наслаждава на бащинството, отколкото да се обрича на самотни старини. Така се превръща в предан родител.

Никога обаче не допуска бащинската обич да надделее над съпружеската. Това е характерно за Везните и от двата пола – на първо място е партньорът и чак след това децата. Затова не се опасявайте, че любовта му към вас ще намалее след раждането на децата. Това може да се случи само ако забравите да махнете едно от двете – зелените пердета или кафявия килим, или ако мивката в кухнята ви е пълна винаги с мръсни съдове.

И един последен астрологичен съвет. Ако сте влюбена в мъж Везни и имате сериозни намерения, не се колебайте, а по-скоро му направете предложение за брак сама. Само много внимавайте да не ви убегне онзи негов особен нрав, който го кара да ви остави да вземете съдбоносното решение, та когато се окаже, че съвместният живот не върви, безгрижно да каже: „Ти взе това решение, не аз.\" Единственият начин да се изравните по точки с него е да заявите уверено: „Да, аз реших. Ако бях оставила на теб, досега щяхме да стоим под дъжда, повтаряйки „Обичам те!\", и отдавна да сме хванали пневмония.\" Естествено, той веднага ще понечи да спори с вас, но точно преди това или след като го фраснете с тенджера по главата, ще се усмихне и... е, и отново ще се намерите под дъжда, повтаряйки „Обичам те!\" Мисля, че съветите ми бяха дотук.

Жената Везни[редактиране | редактиране на кода]

Едно дете веднъж ме попита защо жените носят панталони, а мъжете използват силен одеколон. Доста труден въпрос, нали? Тогава побързах да отговоря в типичен за Овена стил, за да предотвратя друг подобен. - Защото у всеки мъж има нещо женствено и у всяка жена – нещо мъжко. А сега дай да поиграем шах.

И досега този спомен ме кара да се гордея със своята Марсова мъдрост и пъргав ум. Ако твърдението ми е вярно до известни граници за всички слънчеви знаци, за Везните то е съвсем вярно. Защото и у най-силния и мъжествен представител на тази зодия ще откриете черти, характерни за другия пол. В същото време Венера си прави подобни шеги и с жените Везни.

Тези жени може да са нежни и деликатни, изтънчени и крехки. Може да ухаят на скъп парфюм и да се обличат в коприна и дантели. Но въпреки цялата си женственост и грациозност родената под този знак носи често панталони и те много ѝ отиват. Разсъжденията ѝ не отстъпват на мъжката логичност, напротив – могат да се мерят и да се окажат дори по-добри във всяка дискусия. При това жената Везни крие твърде изкусно женското си начало и няма да ви остави лесно да го разгадаете. По време на медения месец тя ще ви щади и ще внимава да не ви победи на шах, но съвсем няма да крие острия си ум. И няма да закъснее да ви докаже в крайна сметка на какво е способен той.

Повечето родени под знака на Везните жени демонстрират остроумието си винаги, когато имат възможност да спорят. Независимо за какво е спорът – дали за това как трябва да носите ризата си или защо не се издигате в службата. (Според нея вината за последното е поравно на вас и на шефа ви). Ако не се хванете на въдицата, тя е в състояние да спори със себе си. Може да започне сама спора, да го води сама и да го завърши победоносно пак сама. Нужно ѝ е единствено отвреме-навреме да подхвърляте „Не мисля така\" или „А защо?\", след което да я оставите да произнесе блестящия си монолог. Той може да продължи и цял час. През всичкото време ще я гледате прехласнат и ще се опивате от чара ѝ. А когато ви дари с прелестната си усмивка, ще бъдете свършен и ще промените намеренията си както тя иска. Най-интересното е, че обикновено жената Везни е права и решенията ѝ са поточни от присъдите на върховния съд. Един политически сезон например ѝ дава безброй възможности да шлифова своя полемичен и риторичен талант. Накрая, решила все пак на коя страна да застане и кого да подкрепи, тя се превръща в истински политик.

За да разберете по-добре жената Везни, ще ви демонстрирам набързо нещо. Представете си, че сте в една стая с дванайсет жени и обсъждате, да речем, темата за визитните картички. Нека преминем набързо по Зодиака и да видим как ще протече разговорът.

Известни световни личности от областта на науката, културата и политиката, родени под знака на Везни[редактиране | редактиране на кода]

Микеланджело да Караваджо, Михаил Лермонтов, Вито Позитано, Владимир Путин, Силвио Берлускони, Джими Картър, Ролан Бланчард, Нилс Бор, Николай Рьорих, Дени Дидро, Кардано, Хайдегер, Ницше, Алфред Нобел,Махатма Ганди, Уил Смит, Матей Казийски, Башар Рахал, , , Жан-Клод Ван Дам, Аврил Лавин, Бриджит Бардо, Моника Белучи, Майкъл Дъглас, Хилари Дъф, Гуинет Полтроу, Сюзън Сарандън, Гуен Стефани, Кейт Уинслет, Брайън Джонсън, Фьодор Емеляненко, Симона Шуман, Микеланджело Антониони, Чаатай Улусой, Хазал Кая, Джон Атанасов, Рихард Зорге, Златан Ибрахимович

Известни български личности, родени под знака на Везни[редактиране | редактиране на кода]

Евлоги Георгиев, Захари Жандов, Георги Дюлгеров, Стефан Командарев, Владимир Овчаров – лекар професор по анатомия и академик на БАН, член кореспондент и бивш ректор на Медицинския университет, Таня Пушкова – журналист, Петър Волгин – журналист, Иво Христов – журналист, Мария Столарова, Йорданка Донкова

Известни български актьори, родени под знака на Везни[редактиране | редактиране на кода]

Георги Георгиев-Гец, Северина Тенева, Васил Стойчев, Любомир Бъчваров, Сашка Братанова, Мариус Куркински, Христо Гърбов, Ивайло Захариев – актьор и модел

Известни български писатели и поети, родени под знака на Везни[редактиране | редактиране на кода]

Матей Шопкин, Александър Петров, Даниела Кузманова

Известни световни писатели и поети, родени под знака на Везни[редактиране | редактиране на кода]

Мигел де Сервантес, Оскар Уайлд, Сергей Есенин, Джаки Колинс, Луи Арагон, Ричард Харис, Труман Капоти

Известни световни актьори, родени под знака на Везни[редактиране | редактиране на кода]

Бъстър Кийтън, Марчело Мастрояни, Армен Джигарханян, Антъни Делон, Милен Демонжо, Валтер Матхау, Гаучо Маркс, Катрин Зита-Джоунс, Чарлтън Хестън, Джули Андрюс, Филип Ноаре, Оливия Нютън-Джон, Майкъл Дъглас

Известни световни музиканти и певци, родени под знака на Везни[редактиране | редактиране на кода]

Камий Сен-Санс, Джузепе Верди, Ференц Лист, Джордж Гершуин, Дмитрий Шостакович, Глен Гулд – пианист, Владимир Хоровиц – пианист, Дизи Гилеспи, Робертино Лорети, Лучано Павароти, Жорж Брасенс, Рей Чарлз – певец и пианист, Джон Ленън, Удо Юргенс, Сам Браун,Йо-Йо - Ма – виолончелист, Нана Мускури, Ашли Симпсън, Пол Саймън,Бриджит Бардо, Ричард Карпентър, Коко Тейлър, Клиф Ричард,Стиви Рей Вон,Жан Люк Понти, Дон Маклейн, Бъди Рич, Джони Матис, Енио Мориконе, Джери Лий Луис, Хулио Иглесиас, Бен Кинг, Леондре Девриес, Стинг, Чъби Чекар, Еминем, Никола ди Бари, Франческо Тоти, Дзукеро, Ромина Пауър

Известни български музиканти и певци, родени под знака на Везни[редактиране | редактиране на кода]

Марин Големинов, Иван Маринов – композитор и диригент, Димитър Христов – композитор, професор, доктор на изкуствознанието, Николай Кауфман – професор, етномузиколг, д-р чл.кор.академик, Александрина Пендачанска, Димитър Ганев – диригент и основател на оркестър „Балкантон“, Мария Ганева – композитор, Пейо Пеев – барабанист, Илия Ангелов – певец, Маргрет Николова – певица, Диди Господинова – певица, Ивелина Балчева – певица, Лиана Антонова – певица, Христо Кидиков – певец, Петър Чернев – певец, Надя Ботева – певица, Ралица Ангелова – певица от ВГ Тоника СВ, Тони Томова – певица, Маргарита Попова – певица, Константин Марков – басист и основател на група „Тангра“, Красимира Йорданова – певица, Анастасия Бинчева – певица от ВГ „Тоника“, Ева Найденова – певица от ВГ „Тоника“, Генчо Въртовски – тромпетист, Любомир Дамянов – композитор, Веселин Веселинов – Еко, басист, Слави Трифонов, Тодор Въранов – певец и телевизионен водещ, Васил Пармаков- пианист, композитор, Сашо Младенов- композитор, Ясен Велчев – пианист, Ангел Заберски-син – пианист, композитор, диригент

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]