Близнаци (съзвездие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Близнаци.

Близнаци
Карта на съзвездието Близнаци
Информация
Латинско име Gemini
Съкращение Gem
Символизира близнаците Кастор и Полукс
Ректасцензия 7h
Деклинация 20°
Площ 514кв. градуса
30 в класацията
Главни звезди 4
Най-ярка звезда Полукс (β Gem)
(Видима величина 1,16)
Метеорни потоци
Съседни
съзвездия
 • Рис
 • Колар
 • Бик
 • Орион
 • Еднорог
 • Малко куче
 • Рак
 • Видимо на ширини между +90° and −60°
  Най-добра видимост в 21:00 през месец февруари
  Близнаци в Общомедия

  Близнаци е съзвездие, видимо в Северното полукълбо през зимата и пролетта. То се вижда от географски ширини между 90° северна и 60° южна, най-добре през нощите от декември до май. Близнаци е част от зодиака и има астрологичен знак Gemini symbol.png, който се образува от няколко звезди под права линия. В съзвездието Слънцето се намира от 20 юни до 20 юли.

  Състав и разположение[редактиране | редактиране на кода]

  Името на съзвездието е превод от (на латински: Gemini).
  Най-ярките звезди в съзвездието са Полукс (β) и Кастор(α), с блясък (звездна величина) съответно 1,16m и 1,59m. Те са наречени на имената на близнаци от митологията и са видими близко една до друга.[1],[2] Останалите по-ярки звезди образуват две редици, като от всяка се отделят малки разклонения от слаби звездички. Но в геометричната фигура на съзвездието Близнаци не може да се види картината, която се рисува в старинните звездни карти и атласи – прегърнати двама братя-близнаци. Звездата Полукс е в гушата на единия, а Кастор – в устата на другия. [3].

  Част от съзвездието е в Млечния път. Видимите звезди от Близнаци с просто око в ясна и безлунна нощ са около 70, от които 14 са по-ярки от трета звездна величина (< 3m). Първите 17 звезди по яркост са следните:[4]
  α (Aлфа Близнаци, Кастор: # 1) – множествена система (AS), на разстояние 42 светлинни години. С помощта на малък телескоп могат да се видят три звезди. Кастор е променлива двойна звезда. Главната звезда от нея е от 2 звездна величина, а на ъглово разстояние 2" от нея е спътникът от приблизително 3 звездна величина. Към тази двойна звездна система принадлежи и променливата звезда YY. Трите компоненти са спектрално двойни, от което следва, че Кастор е една шесторна система.

  Gemini.gif

  β (Бета Близнаци, Полукс: # 2) – Оранжев гигант (KO), на разстояние 34 светлинни години. Най-ярката звезда в съзвездието.
  γ (Гама Близнаци, Aлгена – левия крак на Полукс: # 3) – бяло-син субгигант (AO), на разстояние 105 светлинни години.
  δ (Делта Близнаци, Васат – талия на Полукс: # 8) – чифт бяла звезда и оранжева звезда-джудже, на разстояние 59 светлинни години. Видими с достатъчно силен телескоп.
  ε (Епсилон Близнаци, Mебсута – талия на Кастор: # 5) – жълт свръхгигант (Г-8), на разстояние 900 светлинни години.
  ζ (Зета Близнаци – лявата тазобедрена става на Полукс: # 13) – променлива звезда-цефеида (F7-G3) с период от 10,15 дни, на разстояние 1200 светлинни години. Блясъкът ѝ се изменя от 3,9m до 4,3m с период, близък до 10 денонощия. Периодът ѝ не е строго постоянен, а е подложен на известни изменения. За любителите-астрономи тази звезда е твърде удобен и интересен обект за изследване.
  η (Ета Близнаци, Пропус: # 6). Звездата η от Близнаци привлича вниманието с интересни особености. Тя е спектрално двойна, а в същото време и затъмнително-променлива звезда с период 2984 денонощия. Наред с всичко това тази звезда е и полуправилна променлива. Блясъкът ѝ се изменя в границите от 3,1m до 3,9m с период 233 дни. За любителите-астрономи тази звезда е достъпна за наблюдение с просто око и те могат да внесат уточняване в нейните особености въз основа на продължителни системни наблюдения.
  θ (Tета Близнаци, лявата ръка на Кастор: # 11).
  ι (Йота Близнаци, сиамски близнаци: # 12).
  κ (Kapa Близнаци, дясната ръка на Полукс: # 9).
  λ (Ламбда Близнаци, дясното бедро на Полукс: # 10), {3,58}.
  μ (Мю Близнаци, Tейят, левия крак на Кастор: # 4).
  ν (Нови Близнаци, десния крак на Кастор: # 15).
  ξ (Кси Близнаци, десния крак на Полукс: # 7).
  τ (Тау Близнаци, сърцето на Кастор: # 17).
  υ (Епсилон Близнаци, сърцето на Полукс: # 14).
  1 Близнак (Пропус: # 16) – тройна система, която се състои от жълти и червени гиганти, на разстояние 350 светлинни години. Един от компонентите е променлива звезда. С телескоп могат да се видят две звезди.

  „Близнаци“ има следните звездни системи (мъглявини и звездни купове (клъстери)):
  M35 – Oтворен клъстер, на разстояние около 2800 светлинни години. Намира се в близост до η от Близнаци. Представлява разсеян звезден куп и ако се използва телескоп с голямо увеличение, можем да се види и сферичният звезден куп NGC 2158 в близост до него. Открит е от италианския астроном Жан-Филип Лоа дьо Шезо през 1745 г.
  Мъглявина „Ескимос“ (NGC 2392) – мъглявина на разстояние 3000 светлинни години.
  Мъглявина „Джелифиш“(IC443) – мъглявина на разстояние 5000 светлинни години.
  Има и слаби останки от супернова, видими с помощта на мощни инструменти.

  В съзвездието Близнаци близо до звездата Кастор е радиантът на метеорния поток Геминиди, който се наблюдава от 5 до 17 декември. Най-интензивен е между 11 и 15 декември. От 11 до 13 декември за един час могат да се видят около 60 метеора. Максимумът на метеорния поток е на вечерта на 14 срещу 15 декември, когато могат да се наблюдават около 110 метеора на час. Геминиди е най-активният поток на зимното северно небе и за него е характерно, че могат да бъдат регистрирани болиди.[5],[6]

  До 1989 г. в съзвездието Близнаци се е намирала точката на Лятното слънцестоене. Вследствие на прецесията на земната ос, на която се дължи и „стареенето“ на звездните карти, сега тя е в съзвездието Телец и след приблизително 26 000 години ще бъде отново в Близнаци.

  Източници[редактиране | редактиране на кода]