Близнаци (съзвездие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Близнаци.

Близнаци
Карта на съзвездието Близнаци
Информация
Латинско име Gemini
Съкращение Gem
Символизира близнаците Кастор и Полукс
Ректасцензия 7h
Деклинация 20°
Площ 514кв. градуса
30 в класацията
Главни звезди 4
Най-ярка звезда Полукс (β Gem)
(Видима величина 1,16)
Метеорни потоци
Съседни
съзвездия
Видимо на ширини между +90° and −60°
Най-добра видимост в 21:00 през месец февруари
Близнаци в Общомедия

Близнаци е съзвездие, видимо в Северното полукълбо през зимата и пролетта. То се вижда от географски ширини между 90° северна и 60° южна, най-добре през нощите от декември до май. Близнаци е част от зодиака и има астрологичен знак Gemini symbol.png, който се образува от няколко звезди под права линия. В съзвездието Слънцето се намира от 20 юни до 20 юли.

Състав и разположение[редактиране | редактиране на кода]

Името на съзвездието е превод от (на латински: 'Gemini').
Най-ярките звезди в съзвездието са Полукс (β) и Кастор(α), с блясък (звездна величина) съответно 1,16m и 1,59m. Те са наречени на имената на близнаци от митологията и са видими близко една до друга.[1],[2] Останалите по-ярки звезди образуват две редици, като от всяка се отделят малки разклонения от слаби звездички. Но в геометричната фигура на съзвездието Близнаци не може да се види картината, която се рисува в старинните звездни карти и атласи – прегърнати двама братя-близнаци. Звездата Полукс е в гушата на единия, а Кастор – в устата на другия. [3].

Част от съзвездието е в Млечния път. Видимите звезди от Близнаци с просто око в ясна и безлунна нощ са около 70, от които 14 са по-ярки от трета звездна величина (< 3m). Първите 17 звезди по яркост са следните:[4]
α (Aлфа Близнаци, Кастор: # 1) – множествена система (AS), на разстояние 42 светлинни години. С помощта на малък телескоп могат да се видят три звезди. Кастор е променлива двойна звезда. Главната звезда от нея е от 2 звездна величина, а на ъглово разстояние 2" от нея е спътникът от приблизително 3 звездна величина. Към тази двойна звездна система принадлежи и променливата звезда YY. Трите компоненти са спектрално двойни, от което следва, че Кастор е една шесторна система.

Gemini.gif

β (Бета Близнаци, Полукс: # 2) – Оранжев гигант (KO), на разстояние 34 светлинни години. Най-ярката звезда в съзвездието.
γ (Гама Близнаци, Aлгена – левия крак на Полукс: # 3) – бяло-син субгигант (AO), на разстояние 105 светлинни години.
δ (Делта Близнаци, Васат – талия на Полукс: # 8) – чифт бяла звезда и оранжева звезда-джудже, на разстояние 59 светлинни години. Видими с достатъчно силен телескоп.
ε (Епсилон Близнаци, Mебсута – талия на Кастор: # 5) – жълт свръхгигант (Г-8), на разстояние 900 светлинни години.
ζ (Зета Близнаци – лявата тазобедрена става на Полукс: # 13) – променлива звезда-цефеида (F7-G3) с период от 10,15 дни, на разстояние 1200 светлинни години. Блясъкът ѝ се изменя от 3,9m до 4,3m с период, близък до 10 денонощия. Периодът ѝ не е строго постоянен, а е подложен на известни изменения. За любителите-астрономи тази звезда е твърде удобен и интересен обект за изследване.
η (Ета Близнаци, Пропус: # 6). Звездата η от Близнаци привлича вниманието с интересни особености. Тя е спектрално двойна, а в същото време и затъмнително-променлива звезда с период 2984 денонощия. Наред с всичко това тази звезда е и полуправилна променлива. Блясъкът ѝ се изменя в границите от 3,1m до 3,9m с период 233 дни. За любителите-астрономи тази звезда е достъпна за наблюдение с просто око и те могат да внесат уточняване в нейните особености въз основа на продължителни системни наблюдения.
θ (Tета Близнаци, лявата ръка на Кастор: # 11).
ι (Йота Близнаци, сиамски близнаци: # 12).
κ (Kapa Близнаци, дясната ръка на Полукс: # 9).
λ (Ламбда Близнаци, дясното бедро на Полукс: # 10), {3,58}.
μ (Мю Близнаци, Tейят, левия крак на Кастор: # 4).
ν (Нови Близнаци, десния крак на Кастор: # 15).
ξ (Кси Близнаци, десния крак на Полукс: # 7).
τ (Тау Близнаци, сърцето на Кастор: # 17).
υ (Епсилон Близнаци, сърцето на Полукс: # 14).
1 Близнак (Пропус: # 16) – тройна система, която се състои от жълти и червени гиганти, на разстояние 350 светлинни години. Един от компонентите е променлива звезда. С телескоп могат да се видят две звезди.

„Близнаци“ има следните звездни системи (мъглявини и звездни купове (клъстери)):
M35 – Oтворен клъстер, на разстояние около 2800 светлинни години. Намира се в близост до η от Близнаци. Представлява разсеян звезден куп и ако се използва телескоп с голямо увеличение, можем да се види и сферичният звезден куп NGC 2158 в близост до него. Открит е от италианския астроном Жан-Филип Лоа дьо Шезо през 1745 г.
Мъглявина „Ескимос“ (NGC 2392) – мъглявина на разстояние 3000 светлинни години.
Мъглявина „Джелифиш“(IC443) – мъглявина на разстояние 5000 светлинни години.
Има и слаби останки от супернова, видими с помощта на мощни инструменти.

В съзвездието Близнаци близо до звездата Кастор е радиантът на метеорния поток Геминиди, който се наблюдава от 5 до 17 декември. Най-интензивен е между 11 и 15 декември. От 11 до 13 декември за един час могат да се видят около 60 метеора. Максимумът на метеорния поток е на 14-ти срещу 15-ти вечерта, когато могат да се наблюдават около 110 метеора на час. Геминиди е най-активният поток на зимното северно небе и за него е характерно, че могат да бъдат регистрирани болиди.[5],[6]

До 1989 г. в съзвездието Близнаци се е намирала точката на Лятното слънцестоене. Вследствие на прецесията на земната ос, на която се дължи и „стареенето“ на звездните карти, сега тя е в съзвездието Телец и след приблизително 26 000 години ще бъде отново в Близнаци.

Източници[редактиране | редактиране на кода]