Персей (съзвездие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Персей.

Персей
Карта на съзвездието Персей
Информация
Латинско име Perseus
Съкращение Per
Символизира митичният герой Персей
Ректасцензия 3h
Деклинация 45°
Площ 615кв. градуса
24 в класацията
Главни звезди 5
Най-ярка звезда α Per
(Видима величина 1,79)
Метеорни потоци
Съседни
съзвездия
Видимо на ширини между +90° and −35°
Най-добра видимост в 21:00 през месец декември
Персей в Общомедия

Персей е съзвездие, което се намира почти изцяло в Млечния път. Граничи със съзвездията Колар, Бик, Овен, Андромеда и Касиопея. В ясни нощи в съзвездието могат да се различат около 90 звезди, от които обаче едва 10-на са от 2-ра и 3-та звездна величина.

В съзвездието Персей има няколко интересни за наблюдение обекта, като на първо място това е променливата звезда Алгол (β от Персей). Тази звезда е типичен представител на клас „затъмнително-променливи“. Характерно за тях е, че това са физически двойни звезди, като единият от компонентите, наричан „главна звезда“ обикновено е по-ярък от другия компонент, наричан „спътник“. Те обикалят около общ център на масите и са близко една до друга. Когато спътникът е пред главната звезда, нейният блясък отслабва за определено време. След този минимум, блясъка на звездата отново се усилва, като всичко това се характеризира със строга периодичност.

В съзвездието Персей се намират и два много ярки разсеяни звездни купа, като забележителното при тях е, че това са разсеяните купове, които съдържат най-много звезди. Първият от тях, h от Персей е с диаметър 56 св.г. и се намира на разстояние 6200 св.г. от нас. В него се наблюдават 350 звезди. Другият, χ от Персей, е с диаметър 77 св.г. и се намира на разстояние 6520 св.г. от нас. В него се наблюдават около 300 звезди.

Съзвездието Персей е дом на едни от най-активните метеорни потоци - Персеидите. Той се наблюдава от 18 юли до 20 август, като през пиковите моменти се виждат по 60 метеора на час.