Голямо куче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Голямо куче
Карта на съзвездието Голямо куче
Информация
Латинско име Canis Major
Съкращение CMa
Символизира Кучето на митичния ловец Орион
Ректасцензия 7h
Деклинация -20°
Площ 380кв. градуса
43 в класацията
Главни звезди 5
Най-ярка звезда Сириус (α Canis Majoris)
(Видима величина −1.46)
Метеорни потоци няма
Съседни
съзвездия
Видимо на ширини между +60° and −90°
Най-добра видимост в 21:00 през месец февруари
Голямо куче в Общомедия

Голямо куче (на латински: Canis Major) е съзвездие, разположено южно от небесния екватор. Най-ярката му звезда, Сириус, е и най-ярката въобще на небосвода. Може да се наблюдава от територията на България. В него се намира и червеният хипергигант VY Canis Majoris – най-голямата звезда, позната на човечеството. Това съзвездие, както и съзвездието Малко куче, е оприличено на едно от кучетата на митичния ловец Орион. Те разкъсали своя стопанин, превърнат в елен, защото имал нещастието да види къпещата се богиня Артемида.

История[редактиране | редактиране на кода]

В ясна и безлунна нощ в съзвездието Голямо куче могат да се видят с просто око около 80 звезди, от които по-ярки от четвърта величина са само 10. Петте най-ярки от тях (заедно със Сириус), образуват характерната геометрична фигура на това съзвездие – удължен ромбоид, около най-източния връх на който има редица от няколко звездички. Не се изисква голямо усилие на въображението, за да се види в тази фигура бягащо куче с дълга извита опашка, в устата на което блести звездата Сириус.

Съзвездието Голямо куче дължи своята известност преди всичко на Сириус, която е най-ярката от всички звезди и е от минус 1m,4. Тя е една от най-близките до нас звезди – на 9 светлинни години.

Известно от древността, съзвездието Голямо куче е включено в „Алмагест“ на Птолемей.