Лебед (съзвездие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Лебед.

Лебед
Карта на съзвездието Лебед‎
Информация
Латинско имеCygnus
СъкращениеCyg
Символизиралебедът
Ректасцензия20,62h
Деклинация+42,03°
Площ804кв. градуса
16 в класацията
Главни звезди4
Най-ярка звездаДенеб (α Cyg)
(Видима величина 1,25)
Метеорни потоци
Съседни
съзвездия
Видимо на ширини между +90° and −40°
Най-добра видимост в 21:00 през месец септември
Лебед в Общомедия

Лебед (наричан също и Северен кръст) е съзвездие от Млечния път. Съзвездието носи името Северен кръст заради формата си, като най-ярката му звезда – Денеб е на върха на кръста.

Митология[редактиране | редактиране на кода]

Съзвездието наподобява широко разперила крила, дълговрата птица, в грациозен полет. В гръцката митология, съзвездието изобразява няколко различни легендарни лебеда. Зевс, приел формата на лебед, се явява на Леда, която родила Гемини, Елена от Троя и Клитемнестра.

Орфей бил превърнат в лебед след убийството и се смята, че така той се качва на небето до своята лира.

Също се смята, че младото съзвездие Лебед е приятелят на злочестия Фаетон. След като Фаетон загива, опитвайки се да управлява колесницата на баща си Хелиос (Слънцето), Лебед безуспешно търсел тялото му в река Ериданус. Като гълъб той се потопил много пъти в реката и Зевс се смилил над него и го превърнал във водна птица, като оттогава започнал да носи името Лебед.

Лебед, както Лира, Орел и Стрелец са значителна част от мита за Стимфалийските птици, един от Дванадесетте подвига на Херкулес.

Според китайската митология, съзвездието Лебед е мястото, където веднъж годишно „свраков мост“, свързва любовниците Ниу Ланг и Жи Ну.