Райска птица (съзвездие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Райска птица
Карта на съзвездието Райска птица
Информация
Латинско име Apus
Съкращение Aps
Символизира неустановен вид птица
Ректасцензия 16h
Деклинация -75°
Площ 206кв. градуса
67 в класацията
Главни звезди 4
Най-ярка звезда α Aps
(Видима величина 3.83)
Метеорни потоци няма
Съседни
съзвездия
Видимо на ширини между +5° and −90°
Най-добра видимост в 21:00 през месец - не се вижда от България
Райска птица в Общомедия

Райска птица е незабележимо съзвездие в южната полярна област на небето, непознато на древните астрономи. В него няма ярки звезди. Не може да се наблюдава от територията на България.

Съзвездието е едно от дванадесетте южни съзвездия, въведени в края на 16 век от холандски корабни навигатори. За пръв път е изчертано в атласа на Йохан Байер "Уранометрия" през 1603. Първоначалното наименование е било "Apis Indica" - "индийска пчела". В по-късни атласи се среща като "Avis Indica" - "индийска птица". Сегашното латинско наименование - "Apus", е въведено от френският астроном Лакал през 1763 година. То съответства на птицата бързолет, но е прието да се превежда като "райска птица".

Ярки звезди[редактиране | редактиране на кода]

α Aps /чете се "алфа аподис"/ - оранжев гигант с видима звездна величина 3.83 и спектър К5. Отдалечен е на около 400 светлинни години от Земята.

Двойни звезди[редактиране | редактиране на кода]

δ Aps /чете се "делта аподис"/ - двойка огромни оранжеви звезди от 5 величина, разделени на 103" (ъглови секунди), лесно различими в бинокъл.

Сферични звездни купове[редактиране | редактиране на кода]

NGC 6101 - доста рехав сферичен звезден куп, открит от Джеймс Дънлоп през 1826 г. Яркост - 9.3 величина, видим диаметър -10.7' (ъглови минути). Тъй като в него няма звезди, по-ярки от 14 величина, с любителска техника е невъзможно да се раздели на отделни звезди.