Райска птица (съзвездие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Райска птица
Карта на съзвездието Райска птица
Информация
Латинско име Apus
Съкращение Aps
Символизира неустановен вид птица
Ректасцензия 16h
Деклинация -75°
Площ 206кв. градуса
67 в класацията
Главни звезди 4
Най-ярка звезда α Aps
(Видима величина 3.83)
Метеорни потоци няма
Съседни
съзвездия
Видимо на ширини между +5° and −90°
Най-добра видимост в 21:00 през месец – не се вижда от България
Райска птица в Общомедия

Райска птица е незабележимо съзвездие в южната полярна област на небето, непознато на древните астрономи. В него няма ярки звезди. Не може да се наблюдава от територията на България.

Съзвездието е едно от дванадесетте южни съзвездия, въведени в края на 16 век от холандски корабни навигатори. За пръв път е изчертано в атласа на Йохан Байер „Уранометрия“ през 1603. Първоначалното наименование е било "Apis Indica" – „индийска пчела“. В по-късни атласи се среща като "Avis Indica" – „индийска птица“. Сегашното латинско наименование – "Apus", е въведено от френския астроном Лакал през 1763 година. То съответства на птицата бързолет, но е прието да се превежда като „райска птица“.

Ярки звезди[редактиране | редактиране на кода]

α Aps /чете се „алфа аподис“/ – оранжев гигант с видима звездна величина 3.83 и спектър К5. Отдалечен е на около 400 светлинни години от Земята.

Двойни звезди[редактиране | редактиране на кода]

δ Aps /чете се „делта аподис“/ – двойка огромни оранжеви звезди от 5 величина, разделени на 103" (ъглови секунди), лесно различими в бинокъл.

Сферични звездни купове[редактиране | редактиране на кода]

NGC 6101 – доста рехав сферичен звезден куп, открит от Джеймс Дънлоп през 1826 г. Яркост – 9.3 величина, видим диаметър -10.7' (ъглови минути). Тъй като в него няма звезди, по-ярки от 14 величина, с любителска техника е невъзможно да се раздели на отделни звезди.