Велислава Кръстева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Велислава Кръстева
политически ПР, политик, журналист
Велислава Кръстева 
Велислава Кръстева пред в. „24 часа“, 21.04.2014 г.
Роден: 2 септември 1967 г. (50 г.)

Велислава Иванова Кръстева е български политически ПР и журналист. Първият и най-дългогодишен ръководител на „Връзки с обществеността“ на политическа партияДвижение за права и свободи“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Велислава Кръстева е родена на 2 септември 1967 г. в гр. Плевен. Завършва СМУ „Панайот Пипков“ със специалност виолончело. Магистър по политология на Нов Български Университет и бакалавър по икономика и управление на социо-културните дейности на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Стажува в Администрацията на Президента на Р България Петър Стоянов в кабинета на Секретаря по вътрешна политика.

Професионална биография[редактиране | редактиране на кода]

В 38 НС Велислава Кръстева е главен съветник в Комисията по труда и социалната политика. След като се присъединява към отцепниците от СДС в новосформираната ПГДП на Христо Бисеров като ПР е освободена от длъжността „съветник“ в Народното събрание. За кратко оглавява „Връзки с обществеността“ в Държавната агенция за закрила на детето през 2001 г. В 39 НС подпомага дейността на Комисията по вътрешен ред и сигурност с председател Владимир Дончев като нещатен експерт.

В началото на 2004 г. е поканена да поеме връзката с медиите на ДПС от зам. председателя на партията Емел Етем. След кратък период изпада в немишост и е изместена от Владо Гълъбов, който поема ръководството на Пресцентъра на ДПС. След опита за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган по време на партийната конференция на ДПС на 19 януари 2013 г., Велислава Кръстева публикува открито писмо до водещия на предаванетоШоуто на Слави“ със заглавие Quo vadis, Трифонов?, провокирана от това, че той и екипа му канят в студиото брата на извършителя на опита за покушение и му дават възможност в ефир. След това писмо пак става ПР на ДПС.

Като гост-лектор Велислава Кръстева изнася лекции на теми, свързани с политическата система и медиите, както и националната сигурност и медиите пред студенти от Нов Български Университет и от Академията на МВР.

Велислава Кръстева казва, че добрият политически ПР е като сол във водата. Гледаш я прозрачна, вкусиш я – солена.

През 2007 г. Велислава Кръстева е член на Централната избирателна комисия за избиране на представители на България в ЕП и член и говорител на Централната избирателна комисия за местни избори.

В правителството на Пламен Орешарски заема поста заместник – министър на културата с ресор „Културно наследство, музеи и галерии“, което създава напрежение в гилдията. Турската културна общност не приема нейното назначение, като представител на културните интереси на етноса. Като ресорен заместник-министър е председател на борда на директорите на НДК. По нейно време част от НДК е отдадена под наем на чалга клуб.

Журналистическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 г. създава и е първият главен редактор на всекидневника за Северозападна България в. „Конкурент“ . Преди това работи последователно във в. „Шанс Експрес“ и Дарик радио. През 2000 г. създава политическото месечно списание „Политика“, което излиза в продължение на една година, но успява да събере на страниците си публикациите на едни от най-авторитетните журналисти и анализатори тогава. Като политически анализатор работи във вестниците „Стандарт“ и „Монитор“. Във в. „Експрес“ е колумнист с авторска колонка „Сексът и властта“. Автор на редица публикации, анализи и интервюта.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]