Весела Бибина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Весела Бибина
български художник – приложник
Родена
Починала
Националност  България
Стил портретизъм
Академия Национална художествена академия (1944 г.)
Учители Никола Ганушев
Известни творби „Църква в Райково“ – 1960 г.
„Созопол“ – 1970 г.
Повлиян Илия Петров, Кирил Цонев

Весела Бибина е български художник – приложник. Рисува предимно портретизъм, но най-вече живопис. Тя е и автор на многобройни други изяви, свързани пряко с таланта ѝ. Това са (декоративни украси), (интериори и пространствени оформления) за обществени сгради.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Весела Бибина е завършила живопис през 1944 г. в Национална художествена академия в София при Никола Ганушев [1]. Заклеймена през 1940-те като формалист, тя отказва да се приспособява към изискванията на общите художествени изложби и разпоредбите на нормативната естетика на социалистическия реализъм и не е излагала своите живописни творби.

Весела Бибина рисува като доминиращ жанр в нейното творчество предимно пейзажи, често рисува и изискани натюрморти с цветя, портрети на свои близки и автопортрети. Стилът ѝ е формиран под влияние на „живописността“ на Илия Петров и конструктивния експресионизъм на Кирил Цонев. Още в началото на 50-те и особено през 60-те години, когато стилът ѝ е напълно завършен и изяснен виждаме основните му черти – интензивна наситена живопис с богата текстура, стегната в спартанска композиция и подчертана от експресивен плътен контур. [2]

Весела Бибина се придържа към няколко основни мотива – Балчик и особено циганската махала, Родопите и специално Райково и преди всичко – любимият Созопол. Тя обаче не е маринист – интересува я градския пейзаж, дворовете, пранетата, плажовете, но и пристанището, рибарите и лодките – чарът на Созопол, изведен до обобщени мотиви. Повечето творби на Весела Бибина сега са собственост на семейството. [3] Весела Бибина е работила предимно със своя съпруг – бележития архитект Димитър Салабашев. Тя е художник от 50-те – 70-те години с много ярко личностно присъствие. Авторката е пословична с безупречния си вкус, който е изявен в цялото ѝ творчество.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Живопис на Весела Бибина в НХГ. // написано от Ваня Недева. публикувано от newsart.net, 15 декември 2014, раздел: Изложби. Посетен на 23 септември 2016.
  2. Изложба - живопис на Весела Бибина. // написано от НХГ. публикувано от calendar.dir.bg, , раздел: Събития. Посетен на 23 септември 2016.
  3. Изложба живопис на Весела Бибина. // написано от Доротея Соколова. публикувано от kafene.bg, , раздел: article. Посетен на 23 септември 2016.