Виница (област Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Виница.

Виница
Общи данни
Население 1012 души[1] (15 юни 2020 г.)
86,2 души/km²
Землище 14,763 km²
Надм. височина 132 m
Пощ. код 4284
Тел. код 031603
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 11123
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   кмет
Първомай
Николай Митков
(БСП)
Кметство
   кмет
Георги Русев

Виница е село в Южна България. То се намира в община Първомай, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Виница се намира на 10 km северозападно от град Първомай. Покрай селото тече река Марица.

Край селото се намира находище на застрашеният вид на растението Блатно кокиче известно на местните с наименованието "Калоян дядо". Като мястото е единствено заедно със село Градина, където може да се открие видът във област Пловдив, и доста места в южна България изобщо.

История[редактиране | редактиране на кода]

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Виница е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. : Личен състав по документи на Дирекция „Централен военен архив“. София, Главно управление на архивите, Дирекция „Централен военен архив“ В. Търново, Архивни справочници № 9, 2006. ISBN 954-9800-52-0. с. 834.

Според разкази на стари хора името на селото е дадено от работниците поставящи релсите за железницата. Когато железният път минавал покрай селото, хората на Бъдарли както се е наричало до тогава селото отишли с кани пълни с вино и черпели всички работници с питието от благодарност. През периода на комунизма изключително се е развивало лозарството и винарството, който днес са заменени от други земеделски дейности. Днес обаче частен инициатор отново развива лозарство и е създал своя винарска изба, чиято най- добра марка вино носи името на селото.

Интересен факт е наличието на обредно място със собствена сграда- "тикия", която във времето е използвана и от християни и от мюсюлмани, но какво е предназначението на самия храм не е много ясно, тъй като населението към днешни дни е само от християни.