Виница (област Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Виница.

Виница
Общи данни
Население1036 души[1] (15 март 2024 г.)
70,2 души/km²
Землище14,763 km²
Надм. височина132 m
Пощ. код4284
Тел. код031603
МПС кодРВ
ЕКАТТЕ11123
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПловдив
Община
   кмет
Първомай
Николай Митков
(БСП за България, Левицата!, БВ, ИТН; 2019)
Кметство
   кмет
Георги Русев

Виница е село в Южна България. То се намира в община Първомай, област Пловдив. Старото име на селото е Бадарлии

География[редактиране | редактиране на кода]

Виница се намира на 10 km северозападно от град Първомай. Покрай селото тече река Марица.

Край селото се намира находище на застрашения вид на растението Блатно кокиче известно на местните с наименованието „Калоян дядо“. Като мястото е единствено заедно със село Градина, където може да се открие видът в област Пловдив, и доста места в южна България изобщо.

История[редактиране | редактиране на кода]

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Виница е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Македоно-одринското опълчение 1912 - 1913 г.: Личен състав по документи на Дирекция „Централен военен архив“. София, Главно управление на архивите, Дирекция „Централен военен архив“ В. Търново, Архивни справочници № 9, 2006. ISBN 954-9800-52-0. с. 834.

Според разкази на стари хора името на селото е дадено от работниците поставящи релсите за железницата. Когато железният път минавал покрай селото, хората на Бъдарли както се е наричало дотогава селото отишли с кани пълни с вино и черпели всички работници с питието от благодарност. През периода на комунизма изключително се е развивало лозарството и винарството, който днес са заменени от други земеделски дейности. Днес обаче частен инициатор отново развива лозарство и е създал своя винарска изба, чиято най-добра марка вино носи името на селото.

Интересен факт е наличието на обредно място със собствена сграда- „тикия“, която във времето е използвана и от християни и от мюсюлмани, но какво е предназначението на самия храм не е много ясно, тъй като населението към днешни дни е само от християни.


Последно време се увеличава ромското население.