Татарево (област Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Татарево (Област Хасково).

Татарево
Общи данни
Население 608 души[1] (15 юни 2020 г.)
16 души/km²
Землище 28,742 km²
Надм. височина 187 m
Пощ. код 4282
Тел. код 031602
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 72093
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   кмет
Първомай
Николай Митков
(БСП)
Кметство
   кмет
Петко Петков

Татарево е село в Южна България. То се намира в община Първомай, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Татарево се намира на 9 km югозападно от Първомай.

Селото е разположено на 37 km югоизточно от Пловдив, в Пазарджишко-Пловдивското поле.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Пловдивските археолози попаднаха на уникална находка в Татаревската могила. На уникална находка попаднаха доц.д-р Костадин Кисьов и екипът му при разкопките на Татаревската могила – по стените на отлично запазен глинен съд е отпечатан текст с гръцки букви. Според доцента той е от I век сл. Хр. Служел е за съхраняване на благовонни масла. Археолозите първо били изненадани, защото надписите обикновено са издълбани по повърхността на съдовете, а тук става въпрос за отпечатано в негатив писмо. Няколко обстоятелства потвърждават, че това не е целенасочен надпис. Предполага се, че съдът е бил увит с пергамент, върху които е бил изписан текстът. Във времето когато това се е случило, се е ползвало мастило от сажди и естествени багрила, които са се отпечатали върху глината. От едната страна надписът е в хоризонтални редове, в съседство е под ъгъл, а на дъното на съда ясно личи отпечатък от прегъването на пергамента. Буквите са равни, което потвърждава, че става дума за щампа. Знаците са в „негатив“ и за да се прочетат ще трябва да бъдат обърнати. Макар да се е намирало в пределите на Римската империя, местното население не е ползвало латинския език, а тракийските племена са пишели с гръцки букви. Този надпис може да съдържа името на погребания в могилата. Той може да се окаже посвещение или заклинание. Накратко – би могъл да донесе много повече информация от един накит или златен предмет. И първата е, че местните са били грамотни – знаели са да четат и пишат. Предстои надписът да бъде консервиран и съхранен. След това се очаква да бъде и разчетен. Доцентът е сигурен, че това е уникална находка, която винаги ще бъде в центъра на експозицията, разказваща за този период от историята на човечеството и очаква към нея да бъде проявен интерес от чуждестранни археолози. Гроб №1 беше намерен на 3 м под върха на могилата и е християнско погребение с характерното полагане на трупа с ориентация изток-запад, а горните крайници са били скръстени в областта на таза.№2 и №3 са били съответно на 6 и 9 м по-надолу. И в двата гроба са били оградени с тухли, а положените са били изгорени на място. По-горният гроб е бил на жена, която вероятно е била от знатен произход. В гроб №3 е погребано дете. Гроб №4 е бил в изкопана в земята яма с размери 2 м х 3,5 м и е бил затрупан с дърва, а след това е извършено изгаряне. В североизточния ъгъл са намерени гробни дарове – 5 глинени съда и един малък железен връх на копие. Запазени са, защото са поставени след кремацията. Тъй като археолозите са намерили метален цинт, предполагат, че мъжът е бил обут със сандали с цинтове.

На 1,5 km източно от селото има надгробни тракийски могили. В една от тях е открита бронзова ризница на тракийски воин от 5 век пр.н.е.

В землището на селото са намерени оброчни плочки на Зевс и Хера, малки статуи, мраморна глава на кон, с естествени размери и мн. др.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • 14 февруари – празник на лозарите и винопроизводителите.
  • 21 май – празник в местността „Константин и Елена“ до едноименния параклис.
  • 2 юни – Традиционен събор

Други[редактиране | редактиране на кода]

Добре развито зеленчукопроизводство. Има увеличение на площите с трайни овощни насаждения и лозя. Добри условия за развитие на овцевъдство.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Виолета Караиванова – синдикалист, дългогодишен член на ИС на СРС КТ „Подкрепа“ – Пловдив
  • Полковник Костадин Сталев – роден на 31 август 1959 г. в с. Татарево. Завършил е Висшето военно училище във Велико Търново, Военната академия и Генералщабната академия в София.
  • Атанас Атанасов – завършил актьорско майсторство в САЩ. През 2015 г. възражда читалището в с. Татарево

Източници[редактиране | редактиране на кода]