Владимир Шейтанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Владимир Шейтанов
български юрист
Роден
10 ноември 1955 г. (67 г.)
София

Учил вМосковски държавен институт по международни отношения

Владимир Шейтанов е български юрист и дипломат.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва френската гимназия в София. Получава подготовка на кариерен дипломат със солидно образование по „международно право“ в МГИМО, Москва, и следдипломна квалификация от София, Женева и Вашингтон.

Дипломатическата му кариера го отвежда на различни длъжности (вкл. и консул) до Варшава, Стокхолм, Ню Йорк, Отава, Анкара, Москва, Будапеща, Женева. Уволнен е от Министерството на външните работи по типичен за онова време начин - след 5-месечна специализация през 1997 г. в Института по международни отношения (Джорджтаунски университет) във Вашингтон.

Първите му ангажименти като адвокат са свързани с дела пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Дело на медиците в Либия[редактиране | редактиране на кода]

През 1999 г. поема защитата на българските медици в Триполи, обвинени в заразяване на 393 либийски деца с вируса HIV. Ангажира се да защитава обвиняемите, за които са поискани смъртни присъди и делото е предадено на съда и прокуратурата от органите на сигурността на Либия. Той е първият чуждестранен адвокат, допуснат до защита пред либийския „Народен съд“.

На неговото участие в делото се дължат:

  • разобличаването на изтезанията над българите на етапа на предварителното производство,
  • поканването на международни наблюдатели на процеса,
  • разпитът на подсъдимите пред съда,
  • интернационализирането на казуса в Либия,
  • представянето пред съда на единствената медицинска експертиза от страна на защитата.

Владимир Шейтанов е първият адвокат на медиците. Защитава ги в периода 2000 – 2002, като правата му са подновени през 2007 г.

Съдебният процес е доминиран от голямата политика. Това изисква от защитника да съчетава функциите на адвокат с тези на дипломат. В края на краищата Народният съд отхвърля най-тежкото обвинение срещу българските подсъдими – участие в международен заговор на МОСАД и ЦРУ срещу Джамахирията.

В края на участието на адвокат Шейтанов в процеса излиза решението на българския съд срещу неговото незаконно уволнение от Министерството и за възстановяване на работа. През 2002 г. отново е уволнен от министър Соломон Паси – най-вероятно поради непреклонната му позиция за пълното оневиняване на подсъдимите българи.

На 24 април 2007 г. излиза книгата на адвокат Шейтанов „СПИН процесът в Триполи“. В нея се описват събитията, докато тече делото.