Вълчек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вълчек
Общи данни
Население 60 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 10,769 km²
Надм. височина 152 m
Пощ. код 3851
Тел. код 09339
МПС код ВН
ЕКАТТЕ 12557
Администрация
Държава България
Област Видин
Община
   - кмет
Макреш
Митко Антов
(БСП)
Кръст-оброк, из землището на с. Вълчек – с. Макреш, Видинско, местност Церият. Посветено на Успение Пресвета Богородици -15/28 август. Забит е всред дъбрава от големи брястове. Издялан е грубо от сив точилен камък, обрасъл в мъхове. Скициран от Иван Енчев – Видю в 1930 г.

Въ̀лчек е село в Северозападна България. То се намира в община Макреш, област Видин. До 8 януари 1966 г. се е наричало Вълчак.

География[редактиране | редактиране на кода]

През селото минава река Видбол, която извира от връх Бабин нос в Западна Стара Планина. Селото отстои на 2 километра от гара Макреш на Ж.П. линия София – Видин. Намира се на 29 километра от град Видин, на 25 километра от град Белоградчик и на 6 километра от общинския център с. Макреш. На 15 километра от селото се намира пещерата Магура до с. Рабиша.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за селото датират от XVIII век. Формирало се е като населено място на важен път, свързващ град Видин с град Кула и днешна Република Сърбия. Предимно търговци и кираджии са използвали хана на дядо Вълчо, който е първият заселник. Фигурира в регистрите на Княжество България като населено място от 1878 година. С указ на Мин. съвет от 1961 г. е прейменувано от Вълчак на с. Вълчек.

Всъщност това са предания. Първите сведения за селото датират от средата на 15 век. В османски регистър от 1454 – 1455 г. откриване това населено място под името „Вълчяк“ само с едно домакинство данъкоплатци.

По време на колективизацията в селото е създадено Трудово кооперативно земеделско стопанство „Първи май“, именувано в чест на Деня на труда. След Кулските събития през март 1951 година 4 семейства (24 души) от селото са принудително изселени от комунистическия режим.[1]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено по поречието на река Видбол при устието на Вълчешкия дол. В землището на селото се намира пещерата Чуката, красива местност обект на иманярски набези. В североизточна посока от селото се намира хълмистото възвишение Върголия – чието име носи голям птицекомбинат. Отстоящата на близо гара Макреш е била център на събития свързани с въстанието от септември 1923 г. В близост до с. Вълчек в северна посока в подножието на Върголия се е разбил Английски самолет, участвал в обстрела на петролните рафинерии в Румъния, по време на Втората Световна Война.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Събора на селото е всяка година на големия християнски празник Свети Дух.

  1. Груев, Михаил. Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад 40-те – 50-те години на XX век. София, Сиела, 2009. ISBN 978-954-28-0450-5. с. 124, 205.