Галатищка кула

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Галатищка кула
Πύργος της Γαλάτιστας
Βυζαντινός Πύργος Γαλάτιστας.jpg
Местоположение в Полигирос
Информация
Страна Гърция
Терит. единицадем Полигирос
МестоположениеГалатища
ОсноваванеXIII – XIV век
Състояниезапазена

Галатищката кула (на гръцки: Πύργος της Γαλάτιστας) е средновековно отбранително съоръжение, разположено на Халкидическия полуостров в центъра на градчето Галатища, Гърция. Кулата е изградена в XIII – XIV век във венециански стил и се смята, че е дала името на Галатища – преводът на Serenissima Repubblica di Venezia на гръцки е Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.

Кулата в Галатища прилича на Врасненската кула, Айвасилската, Милутиновата в Хилендар, Пиргудийската в метоха Пиргудия и на Хрельовата в Рилския манастир. Служи като крепост, стражева кула и възможно и като затвор. Чрез изпращане на светлинни сигнали към хълмовете (думби), сигнализира полските села.

Кулата е мощна правоъгълна сграда, построена на хълм. Изградена е от камък, наречен курана или курасани. От всяка страна има дълъг тесен процеп и малки прозорци. Вътре има дървено стълбище, което води до малки помещения с прозорци.[1][2]

Според други източници кулата е от палеологово време. В 1981 година кулата е обявена за защитен паметник на културата.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Αγροτουριστικό Δίκτυο Argo Net: www.agro-tour.net. O Πύργος της Γαλάτιστας
  2. ww.galatista.gr. Ο βυζαντινός πύργος
  3. ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ35/524/10/7-1-1981 - ΦΕΚ 51/Β/28-1-1981. // Διαρκής κατάλογος κηρυγμένων αρχαιολογικών τόπων και μνημείων. Посетен на 5 ноември 2014.