Галатищка кула

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Галатищка кула
Πύργος της Γαλάτιστας
Информация
Страна Флаг на Гърция Гърция
Терит. единица дем Полигирос
Местоположение Галатища
Основаване XIII – XIV век
Съвременно състояние запазена

Галатищката кула (на гръцки: Πύργος της Γαλάτιστας) е средновековно отбранително съоръжение, разположено на Халкидическия полуостров в центъра на градчето Галатища, Гърция. Кулата е изградена в XIII – XIV век във венециански стил и се смята, че е дала името на Галатища – преводът на Serenissima Repubblica di Venezia на гръцки е Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.

Кулата в Галатища прилича на Врасненската кула, Айвасилската, Милутиновата в Хилендар, Пиргудийската в метоха Пиргудия и на Хрельовата в Рилския манастир. Служи като крепост, стражева кула и възможно и като затвор. Чрез изпращане на светлинни сигнали към хълмовете (думби), сигнализира полските села.

Кулата е мощна правоъгълна сграда, построена на хълм. Изградена е от камък, наречен курана или курасани. От всяка страна има дълъг тесен процеп и малки прозорци. Вътре има дървено стълбище, което води до малки помещения с прозорци.[1][2]

Според други източници кулата е от палеологово време. В 1981 година кулата е обявена за защитен паметник на културата.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Αγροτουριστικό Δίκτυο Argo Net: www.agro-tour.net. O Πύργος της Γαλάτιστας
  2. ww.galatista.gr. Ο βυζαντινός πύργος
  3. ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ35/524/10/7-1-1981 - ΦΕΚ 51/Β/28-1-1981. // Διαρκής κατάλογος κηρυγμένων αρχαιολογικών τόπων και μνημείων. Посетен на 5 ноември 2014.


     Портал „Македония“         Портал „Македония