Полигироски археологически музей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Полигироски археологически музей
Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου
Музеи в Гърция
Сградата на музея
МестоположениеПолигирос
Тематикаархеологически
Допълнителна информация
Адресулица „Археологико Мусио“ № 1
Телефон(+30) 23710 22148
Карта
Местоположение в Полигирос
Полигироски археологически музей в Общомедия

Полигироският археологически музей (на гръцки: Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου) е музей разположен в град Полигирос на Халкидическия полуостров, Северна Гърция. Музеят е разположен на площад „Ироос“ в центъра на града и показва археологически находки от целия полуостров от бронзовата до римската епоха. Най-важните локации са Стагира, Тороне, Пиргадикия, Афитос, Полигирос, Йерисос, Стратони, както и от античния Олинт. Музеят е затворен през януари 2012 г. за цялостна реконструкция, която започва през май 2012 година.

Сред най-важните експонати на музея са недовършеният курос от архаичния период, оръжия и бижута от късния архаичен и класическия период и мраморната глава на Дионис от античния Афитос (IV век пр. Хр.), чернофигурен кратер от Враста (късния VI век пр. Хр.), и две мраморни гробни статиу от хероона в Стратони (I век пр. Хр.). Особено важни са находките от града и некропола на Олинт, от античния и класическия период, защото те дават пълна картина на всекидневния обществен живот от онова време.

Музеят предлага експозиция озаглавена „Три андроски колонии на Халкидика: Сане, Акант, Стагира“ от 1998 г. Тя включва три стоящи или коленичащи статуи на Нике от покрива на хра от VI век пр. Хр., които първоначално е в Сане и по-късно е инкорпориран в градския комплекс в Урануполи. Благодарение на тази експозиция в 1998 година музеят печели награда Музей на годината.[1][2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Archaeological Museum Polygyros // The Museums of Macedonia. Посетен на 12 октомври 2013 г.
  2. Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου // ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας. Посетен на 12 октомври 2013 г.
  3. Museum at Poliyiros // gohalkidiki.com.