Стратони

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стратони
Στρατώνι
— село —
Страна Гърция
ОбластЦентрална Македония
ДемАристотел
Географска областМадемохория
Надм. височина522 m
Население1153 души (2001 г.)
Телефонен код23760
Стратони в Общомедия

Стратони (на гръцки: Στρατώνι, катаревуса Στρατώνιον, Стратонион) е село в Република Гърция, част от дем Аристотел, област Централна Македония, с 1174 жители (2001).

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено в източната част на Халкидическия полуостров, на брега на Йерисовския залив, в подножието на планината Пиявица (Стратонико).

История[редактиране | редактиране на кода]

Античност и Средновековие[редактиране | редактиране на кода]

Човешката дейност в района започва около 600 година пр. Хр. Открити са находки от римската епоха, най-важното е хероон (гробница) от края на I век пр Хр. От това са и две статуи – на мъж и на жена, известната „Госпожа от Стратони“, които сега са изложени в музея в Полигирос. Археологическите разкопки от 1962 година показват, че селището е построено на мястото на античния Стратоники, град споменат от Клавдий Птолемей.[1]

Северно от селището в местността Зепко, която има отличен плаж, има разкрита раннохристиянска базилика.[2]

В Османската империя[редактиране | редактиране на кода]

Появата на селището Стратони датира от края на XIX век и е тясно свързан с минната дейност. Богатите рудни находища, известни още от древността и византийски времена, са основният източник на богатството на селото. Стратони играе ролята на пристанище на съседното Извор (днес Стратоники). Населението му нараства значително с бежанци, които са заселени тук след гръцката катастрофа в Гръцко-турската война (1919-1922). През 1932 година селото е претърпява големи щети от Йерисовското земетресение, но през следващите няколко години почти изцяло е възстановено.[1]

Прекръстени с официален указ местности в община Стратони на 6 август 1969 година
Име Име Ново име Ново име Описание
Бугари Μπουγαρί Врахаки Βραχάκι[3]
Тепозита Τεπόζιτα Апотики Άποθήκη[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Στρατώνι // Δήμος Αριστοτέλη. Посетен на 18 юни 2014.
  2. ΕΙΚΟΝΕΣ-ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ-ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ // Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Архивиран от оригинала на 2014-06-06. Посетен на 13 юни 2014.
  3. а б Β. Διάταγμα ΥΠ' Αριθ. 496. Περὶ μετονομασίας συνοικισμὤν, κοινοτήτων καὶ θέσεων // Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος Τεύχος Πρώτον (Αριθμός Φύλλου 150). Εν Αθήναις, Ἐκ τοῦ Εθνικού Τυπογραφείου, 6 Αυγούστου 1969. σ. 1080. (на гръцки)