Георги Калоянов (Малко Търново)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Георги Калоянов.

Георги Калоянов
български революционер

Роден
Починал
1938 г. (60 г.)

Образование Одринска българска мъжка гимназия

Георги Калоянов е български революционер, одрински войвода на Вътрешната македонска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Калоянов е роден през 1877 година в Малко Търново, Османската империя, днес в България. Завършва VI клас на Одринската гимназия „Д-р Петър Берон“ и работи като учител в селата Докузюк, Лозенградско и Урумбеглия, Бунархисарско.

През април 1902 година присъства на Пловдивския конгрес на Одрински окръг като представител на окръжния комитет. През пролетта на 1903 година става войвода на смъртната дружина от Урумбеглия, където е учител.[1] Член е на околийския революционен комитет в Бунархисар.

Делегат е на конгреса на Петрова нива, на който е определен за подвойвода на Пеню Шиваров.[2] По време на Илинденско-Преображенското въстание е войвода на чета и действува в Бунархисарско.[3]

След потушаването на въстанието емигрира в България, откъдето се завръща след амнистията през 1904 г., но Хуриета от 1908 г. го заварва в Одринския затвор, където излежава присъда за революционна дейност, получена през 1907 г. Тогава отново е амнистиран и отново подхваща борбата до окончателното напускане на Източна Тракия през 1913 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Герджиков, Михаил. Спомени, документи, материали, Издателство „Наука и изкуство“, София, 1984, стр. 403.
  2. „Тракийско дружество Антим I“, „Преображенското въстание - пример на всеотдайност, саможертва и величав подвиг за свободата на поробена Тракия“
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 70.
     Портал „Македония“         Портал „Македония