Гигантска антилопа кана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гигантска кана
Western Derby Eland (Taurotragus derbianus derbianus) 3 crop.jpg
T. d. derbianus
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
семейство: Bovidae Кухороги
род: Taurotragus Кани
вид: T. derbianus Гигантска кана
Научно наименование
Уикивидове Taurotragus derbianus
J.E. Gray, 1847
Разпространение
Giant eland map.png
Подвидове
  • T. d. derbianus - Западна гигантска кана
  • T. d. gigas - Източна гигантска кана
Гигантска кана в Общомедия

Гигантските кани (Taurotragus derbianus) са вид едри бозайници от семейство Кухороги (Bovidae), обитаващи открити гори и савани в централните и западни части на Африка. С дължина на тялото 220-290 cm гигантските кани са най-едрият вид антилопи. Видът включва два подвида - T. d. derbianus and T. d. gigas.

Гигантската кана е тревопасна и се храни главно с треви, листа и клонки. Обикновено образува малки стада от 15-25 мъжки и женски екземпляра. Видът не е териториален, като всяко стадо се придвижва в обширна област. Гигантските кани са предпазливи по природа, поради което е трудно да се доближат и наблюдават. Могат да бягат със скорост до 70 km/h, което им позволява да се предпазват от хищници. Чифтосването протича през цялата година, но е най-активно през дъждовния сезон.

Гигантската кана се среща в Гвинея, Мали, Камерун, Демократична република Конго, Сенегал и Централноафриканската република, Чад, Южен Судан. Смята се за изчезнала в Гамбия, Гана, Кот д'Ивоар и Того, а присъствието ѝ в Гвинея-Бисау, Нигерия и Уганда е несигурно.