Густав (ураган)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Густав (ураган)
Hurricane Gustav
Ураганът връхлита Куба (сателитна снимка)
Ураганът връхлита Куба (сателитна снимка)
Информация
ураган категория 4 (SSHS)
Формиране25 август 2008 г.
Разпад7 септември 2008 г.
Максимален вятър155 mph (250 км/ч)
(1 минута постоянно)
Най-ниско налягане941 мбар (гПа)
705.81 мм ж.ст.
Загинали112 директно, 41 косвено
Щети8,31 млрд. долара
ОбластМалки Антили, Ливардски Антили, Пуерто Рико, Испаньола, Ямайка, Кайманови острови, Куба, Алабама, Мисисипи, Луизиана, Тексас, Оклахома, Арканзас, Тенеси, Мисури, Илинойс, Мичиган
СезонСезон на ураганите в Атлантическия океан 2008 г.
Движението на „Густав“Движението на „Густав“
Густав (ураган) в Общомедия

Ураганът Густав е 7-а тропическа буря и 3-тият ураган от атлантическия ураганен сезон през август 2008 г.

Формира се в ранното утро на 25 август като тропическа депресия на 420 km югоизточно от Порт о Пренс, столицата на Хаити, и бързо увеличава силата си, като на 25 август следобед се превръща в тропическа буря, а на 26 август – в ураган от 1-ва категория по скалата на Сафир-Симпсън. По-късно на 26 август първата ударена от урагана точка от сушата е град Джакмел в Хаити. Близо 140 души загиват вследствие от урагана. Той увеличава силата си от тропическа буря до ураган от 4-та категория за по-малко от 24 часа.

История на бурята[редактиране | редактиране на кода]

След като удря Хаити със сила от първа категория и отнема живота на 76 души там и още 8 в Доминиканската република, Густав отслабва се насочва към Ямайка. След като убива 11 души в Ямайка, тропическата буря отново прераства в ураган и се насочва към Каймановите острови и Западна Куба. След като удря Каймановите острови, прераства от първа в четвърта категория и с ветрове над 220 km/h връхлита западната част на Куба. Густав отслабва до трета категория и продължава на северозапад към бреговете на американския щат Луизиана. На 1 септември, към 16:30 часа българско време, ураганът удря крайбрежието на Луизиана с ветрове над 170 km/h. 4 часа след до̀сега със сушата Густав отслабва до ураган от първа категория. На 2 септември, ураганът окончателно отслабва до тропическа депресия. Жертвите в САЩ са 43.

Поражения[редактиране | редактиране на кода]

Загинали по страна
Хаити 76
Доминиканска република 8
Ямайка 11
САЩ 43
Общо 138

Густав нанася поражения в общо 5 страни: Хаити, Доминиканската република, Каймановите острови, Куба и Съединените американски щати.

Хаити[редактиране | редактиране на кода]

Ураганът достига Хаити на 26 август, в района на град Джакмел, като ураган от 1 категория по скалата на Сафир-Симпсън. Обилните валежи, предизвикани от урагана предизвикват свличане на почвата, което убива 1 човек. Повече от двама са убити в югозападната част на страната, когато къщата им се срутва. Регистрирани са други два смъртни случая, предизвикани от експлозия в къща, породена може би от урагана. Общо 76 са жертвите на Густав в Хаити. Ранените са 22. Общо 20 000 души са засегнати от урагана. Около 2100 къщи са разрушени, а над 8100 имат повреди.

Доминиканска република[редактиране | редактиране на кода]

В Доминиканската република, свличане на почвата убива 8 души. Ранените са двама. Властите съобщават, че над 6200 души са били евакуирани и има поражения на повече от 1200 къщи. Разрушените домове са 12. Поради наводнението повече от 50 общини са изолирани.

Ямайка[редактиране | редактиране на кода]

Густав удря Ямайка като тропическа буря. Жертвите на бурята са общо 11. Силните дъждове на Густав предизвикват наводнение. Няколко моста в страната са разрушени. Властите оценяват щетите на пътната инфраструктура в страната на приблизително 41,8 млн. долара.

Кайманови острови[редактиране | редактиране на кода]

Каймановите острови Густав удря като ураган от 1 категория. Силните дъждове и бурните вълни наводняват много улици. Двама души са повалени от огромни вълни, докато се опитват да направят снимки на бурята. Повече от 1100 души прекарват нощта в правителствен подслон, докато големи вълни и силни ветрове атакуват островите, съобщава Националният център по аварийни операции. Много хора изчакват в частни домове и хотели бурята да отмине.

Куба[редактиране | редактиране на кода]

След като засяга Каймановите острови като ураган от 1 категория, Густав бързо увеличава силата си и на 30 август, като ураган от четвърта категория, връхлита западните части на Куба. Първото появяване на сушата на Густав в Куба е близо до общината Лос Паласиос в провинция Пинар дел Рио, регион, в който се произвежда по-голямата част от тютюна, използван за направата на прочутите кубински пури. В Лос Паласиос около 7000 къщи остават без покрив, по-голямата част от които са и с разрушени стени. Най-големи поражения претърпяват оризовите и банановите стопанства.

Най-малко 300 хил. души са евакуирани от пътя на Густав, който приближава Куба с ветрове със скорост 220 km/h, събаряйки телефонни стълбове, овощни дървета, чупейки прозорци и откъсвайки покриви на къщи. Кубинските власти обявяват, че Густав е най-опустошителният ураган, удрял Куба през последните 50 години. Пориви на вятъра, достигащи 341 km/h, най-силните в Куба дотогава, са регистрирани в град Пасо Реал де Сан Диего, според местния вестник Герилеро. Ветровете са толкова силни, че счупват инструментите в метеорологичната станция. Електричеството в голяма част от региона е спряно.

Властите на гражданска защита съобщават, че много хора са ранени на остров Хувентуд – остров с 87 хил. души население, разположен на юг от остров Куба. Приблизително всички пътища на острова са заличени, а някои райони са силно наводнени. Смъртни случаи в Куба не са регистрирани, въпреки огромните поражения.

Според властите на гражданската защита на кубинската провинция Пинар дел Рио, повредените домове са 86 хил., 600 електрически стълба и 80 електрически кули са паднали. Кубинската електрическа компания посочва, че електрическата мрежа на остров Хувентуд е 100% поразена.

САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че бурята все още е в етапи на образуване на 26 август, страховете че Густав евентуално ще спре производството на петрол в Мексиканския залив, предизвикват увеличение на цените на петрола. На 27 август американските компании за добив на петрол и природен газ започват да евакуират персонала от сондовите кули в Мексиканския залив заради прогнозите, че Густав ще увеличи силата си и ще навлезе в залива. На 30 август над 76% от производството на петрол и 37% от производството на природен газ в залива са спрени. По обед на 31 август 96% от производството на петрол е спряно.