Дария Домрачева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дария Домрачова)
Дария Домрачова
Дар'я Уладзіміраўна Домрачава
беларуска биатлонистка
Информация
Родена
3 август 1986 г. (37 г.)
Ръст / Тегло168 cm/ 58 kg
ОбразованиеИкономика и управление на туризма
Титли
Олимпийски шампион3
Световен шампион2
Световна купа1
Световна купа, индивидуално0
Световна купа, спринт1
Световна купа, преследване1
Световна купа, масов старт3
Кариера (Световна купа)
Победи28 (биатлон)
Подиуми69 (биатлон)
Дария Домрачова в Общомедия
Медали
Олимпийски игри
Бронзов медал 2010 Ванкувър 15 km индивидуално
Златен медал 2014 Сочи 10 km преследване
Златен медал 2014 Сочи 15 km индивидуално
Златен медал 2014 Сочи 12.5 km масов старт
Световни първенства
Сребърен медал 2011 Ханти-Мансийск 10 km масов старт
Бронзов медал 2011 Ханти-Мансийск 4 x 6 km щафета
Златен медал 2012 Руполдинг 10 km преследване
Сребърен медал 2012 Руполдинг 7,5 km спринт
Златен медал 2013 Нове место 10 km масов старт

Дария До̀мрачова (на беларуски: Дар'я Уладзіміраўна Домрачава) е състезателка по биатлон от Беларус.

Тя е трикратна олимпийска шампионка от Зимните олимпийски игри 2014 г. в Сочи, световна шампионка в масовия старт от 2012 г, бронзова медалистка в индивидуалния старт на 15 km от Ванкувър 2010. Тя е родена на 3 август 1986 г. в Минск, в семейство на архитекти. Когато е на четири години семейството ѝ се премества в Ханти-Мансийския автономен окръг в Русия [1]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ранна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Дария Домрачева започва да се занимава със ски бягане, когато е шестгодишна. През 1998 г. е записана в училище за биатлонисти. През 2004 г. се премества да живее в родния си град, Минск. През 2009 г. завършва икономика и управление на туризма в Беларуския държавен икономически университет. [1]

Влиза в националния отбор на Беларус по биатлон през пролетта 2004 г. След шест месеца получава правото да се състезава за Беларус вместо за Русия. През 2005 г. печели златните медали в спринта и преследването на Световното първенство по биатлон за младежи и девойки. Година по-късно печели бронзовият медал в същото състезание. Дебютира в състезание от Световната купа на 1 декември 2006 г. в Йостершунд, Швеция. На световното за младежи и девойки през 2007 г. печели сребърните медали в спринта и преследването[1].

Световна купа[редактиране | редактиране на кода]

Сезон 2008 – 2009[редактиране | редактиране на кода]

В този сезон още в Йостерсунд тя се класира и в топ 10 и в индивидуалното, и в спринта, и в преследването. В Хохфилцен на спринта тя завършва 7-а, но в преследването не завършва, тъй като допуска цели 8 грешки в три стрелби. А след това тя завършва 6-а на спринта в Оберхоф. Първия ѝ подиум идва още този сезон на спринта в Руполдинг, оставайки зад Магдалена Нойнер и Кати Вилхелм. На последвалото преследване тя допуска 4 грешки и остава 9 – та. Второто ѝ влизане в топ 3 идва още на спринта на Антхолц – завършва втора, а на преследването на следващия ден тя остава трета зад Кайса Макарайнен, отредено чрез фотофиниш. На Световната първенство в Пьонгчанг тя започва с ужасяващото 53-то място в спринта. Но в последвалото преследване тя, въпреки двете си грешки, успява благодарение на много бързо ски-бягане да завърши на 5-а. На индивидуалното и масовия старт тя продължава със стабилното си представяне и завършва съответно 11-а и 6-а. Във Ванкувър, тя не участва на индивидуалното, а на спринта се класира 10-а. На следващата спирка от Световната купа, в Трондхайм, тя прави три класирания в топ 10 – 9-а, 6-а и 4-та съответно в спринта, преследването и масовия старт. В Ханти-Мансийск тя записва 3-то, 4-то и 8-о място. Така Дария завършва завършва 7-а в класирането за Световната купа, а за Малките глобуса влиза в топ 10 на 3 от 4-те дисциплини.

Сезон 2009 – 2010[редактиране | редактиране на кода]

В началото на сезон 2009 – 2010 Домрачева започва с подиум на индивидуалното в Йостерсунд. След това тя влиза в криза, която минава през спринта в Йостерсунд, пренася се в Хохфилцен на късата дистанция, после на преследването допуска 4 грешки и завършва 20-а, после на индивидуалното в Поклюка остава 16-а, и чак на спринта в словенската спирка тя се класира 4-та. На преследването допуска 2 грешки и губи две позиции. В Оберхоф пак показва лоша стрелкова форма и завършва съответно 26-а и 7-а в спринта и масовия старт с 4 и 7 пропуска. В Руполдинг вдига нивото и се класира съответно 4-та и 7-а в спринта и в масовия. Тя пропуска Антхолц, за да се подготви за Олипмиадата във Ванкувър.

На самата Олимпиада тя остава 8-а на спринта, въпреки чистата си стрелба. На последвалото преследване тя допуска 4 грешки и отстъпва до 15-о място. На преследването допуска 4 грешки и пада до 18-а позиция. На индивидуалното тя греши 1 път и взима бронза на 1 минута и 4 секунди от Тора Бергер и на 20 от Елена Хрусталева. На масовия старт заради единия си пропуск и по-бавно ски-бягане, тя остава 6-а.

На спринта в Контиолахти идва първата ѝ победа на ниво Световна купа. С чиста стрелба изпреварва с 8 секунди Олга Зайцева. На последвалото преследване тя допуска една грешка и печели втората си победа с разлкиа от 12 секунди от направилата три грешки Магдалена Нойнер.

Невероятната ѝ форма се пренася и в Осло Холменколен. Тя печели спринта, остава 2-ра на преследването и 8-а на масовия старт.

На финала на сезона, в Ханти-Мансийск тя пак показва лоша стрелба. С 2 и 5 грешки съответно в спринта и масовия старт, тя отстава съответно 26-а и 19-а. И така въпреки слабия уикенд, това е най-силния ѝ сезон в Световната купа и завършва 6-а в генералното класиране. Тя също остава 4-та в класирането за Малкия кристален глобус в дисциплините преследване и индивидуално, 6-а за спринта и 8-а за масовия старт.

Сезон 2010 – 2011[редактиране | редактиране на кода]

Началото на този сезон за Дария е неубедително. На индивидуалното в Йостерсунд тя завършва 35-а с 5 грешки. Но в спринта стреля 9/10 и влиза 3-та на подиума. На последвалото преследване тя допуска 3 грешки и остава едва 8-а.

Следващата седмица в Хохфилцен е много силен за нея. Тя постига 2 подиума. На спринта остава на 19 секунди от Хелена Екхолм. На преследването прави три пропуска и бива застигната от Кайса Макарайнен.

В Поклюка тя се представя неубедително – тя завършва 18-а и 21-ва сътоветно в индивидуалното и спринта.

След паузата около Нова година, тя започва с дамската щафета и помага на Беларус да се качи на трето място. На спринта тя остава 4-та с 2 грешки, а на масовия старт се класира 15-а.

Неубедителното ѝ представяне се пренася като слабо в Руполдинг – на индивидуалното остава извън точките, 14-а на спринта и 15-а на преследването.

Остава извън точките и на спринта в Антхолц. Едва на масовия старт стреля чисто и се качва на подиума, като остава 3-та на 5.8 секунди от първата Тора Бергер.

В Северна Америка вече наистина стабилизира пресдставянето си. Постига два подиума – на преследването в Преск Айл и на масовия старт във Форт Кент. Другите ѝ класирания са: 11-о в спринта в Преск Айл, и 6-о и 8-о в спринта и преследването във втората северноамериканска спирка от Световната купа.

На световното първенство тя прави три посредствени първи старта. След 19-о, 26-о и 35-о място в съответно индивидуалното, спринта и преследването, тя остава разочарована от представянето си. Но на масовия старт, най-вече благодарение на бягането си, успява да вземе среброто, оставайки на 5 секунди от Магдалена Нойнер. А на закриващата първенството щафета, тя поема на втори пост и извежда начело беларуската щафета, но впоследствие заради слабия последен пост на Людмила Калинчик, се свличат до 3-то място.

Домрачова прави невероятен последен уикенд в Осло. И в трите състезания тя се качва на подиума. На спринта остава зад Магдалена Нойнер и Тора Бергер. На преследването, най-вече заради отказването на Нойнер, се качва на второто място с пропуска. А на масовия старт тя печели, въпреки трите си пропуска, и си осигурява Малкия кристален глобус в дисциплината – първия ѝ в кариерата. В класирането за Големия кристален глобус тя остава 6-а, в спринта – 7-а, а в преследването – 5-а. Така прави най-силния си сезон в кариерата дотогава.

Сезон 2011 – 2012[редактиране | редактиране на кода]

Домрачева започва сезона със смазваща победа в индивидуалното с повече от минута преднина пред Ана Мария Нилсон и почти две пред Магдалена Нойнер. На спринта допуска 1 грешка и се класира 5-а. Преследването не се оказва толкова успешно за нея – тя прави 4 пропуска и пада до 16-о място.

На спринта в Хохфилцен благодарение на бързо ски-бягане тяа се класира 5-а въпреки 2-те грешки в стрелбата. Но на последвалото преследване тя успява да се изкачи до първото място, изпреварвайки на финален спринт рускинята Олга Зайцева.

Поради климатичните условия и липсата на сняг, вместо в Поклюка, стартовете се провеждат пак в Хохфилцен. На спринтовата дисциплина Дария се класира втора, а на преследването тя допуска три грешки и остава 3-та.

В Оберхоф тя извежда беларуската щафета до 5-о място. На спринта тя остава втора на полеве от половин минута от Магдалена Нойнер. На масовия старт Домрачева остава 7-а поради 5 пропуска в стрелбата.

В Нове Место 4 пропуска оставят Дария на 5-о място в индивидуалното. На спринта и преследването тя остава съответно 10-а и 4-та. Така за пръв път през сезона тя не се класира на подиума нито веднъж в спирка от Световната купа.

Седмицата в Антхолц е силен за нея. Тя се класира 3-та на спринта с два пропуска. На щафетата тя поема на 5-о място с изоставане от 51 секунди, тя прави невероятен последен пост и стопява почти целия аванс пред френската щафета, но остава втора на едва 2.5 секунди от Мари Дорен Абер. На масовия старт тя печели убедително въпреки двата си пропуска.

В Осло Холменколен тя прави най-силния си уикенд за сезона – и в трите състезания се класира на подиума. Тя се класира съответно 2-ра на спринта, 3-та на преследването и 2-ра на масовия старт.

На последната спирка от Световната купа преди световното първенство, в Контиолахти, тя прави 2 трети места, като на преследването губи финалния спринт срещу Магдалена Нойнер.

На Световното първенство първенство тя печели 1 злато и 1 сребро. На спринта тя завършва 2-ра зад Нойнер на 15 секунди изоставане. На преследването тя изпреварва германката и печели с разлика от 25 секунди. На индивидуалното допуска цели 6 грешки и така остава 25-а. На щафетата тя поема на минута и половина изоставане, наваксва до 41 секунди, но остава на 2 норвежката Тора Бергер, която взима бронза. На масовия старт Дария се класира 5-а.

На закриващата сезона спирка от Световната купа, Ханти – Мансийск, тя прави всичко възможно да спечели Световната купа, но не успява поради прекалена голямото натрупано изоставане зад Нойнер. Тя остава 2-ра на спринта, но печели преследването и масовия старт. Въпреки липсата на Големия кристален глобус, тя взима два от малките – на преследването и на масовия старт. В класирането за спринта остава втора, а за индивидуалното – трета.

Сезон 2012 – 2013[редактиране | редактиране на кода]

Началото на сезон 2012 –2013 е успешно за Дария. На индивидуалното в Йостерсунд остава втора зад Тора Бергер с два пропуска в стрелбата. На спринта тя остава седма след три грешки в стрелбата. На преследването тя се изкачва на второ място, пак зад Тора.

Добрата ѝ форма се пренася и в Хохфилцен. Тя печели спринта с 4 секунди пред Кайса Макарайнен. На преследването тя прави три пропуска и се свлича до 5-о място.

Дария пропуска стартовете в Поклюка.

В Оберхоф тя се завръща, но на спринта се класира 10-а, а в последването преследване успява да се изкачи, но само до 5-о място.

В Руполдинг тя се връща на правилния път. Първо на спринта се качва на подиума, завършвайки втора зад Мириам Гьоснер. На масовия старт по-другия ден тя пак остава втора, но този път зад Тора Бергер.

В последната спирка преди Световното първенство по биатлон 2013, в Антхолц-Антерселва, на спринта Дария завършва 3-та, с един пропуск и с 5 секунди изоставане зад Макарайнен. Но след общо 6 пропуска в преследването тя се смъква до 10-о място.

На самото световно, провело се в Нове Место, тя се представя много под очакванията и много неубедително. На спринта тя успява да свали само 5 от 10-те мишени, и така остава дори извън точките. На последвалото преследване, останала без добри позиции за него заради разочароващия спринт, се изкачва до 25-о място. На индивидуалното следващия ден, тя продължава да разочарова, оставайки 33-та след 6 пропуска. Ала, в последния ден на световното, тя успява да спаси първенството да не се окаже пълен провал, и с две грешки в стрелбата, с 9 секунди пред Тора Бергер, грабва златния медал.

В следващите два уикенда, което показа преди световното. Печели индивидуалното в Сочи пред Олга Зайцева, остава втора на спринта в Осло, също се качва на подиума в масовия в Норвегия. Също в Осло остава 5-а на преследването, а в Сочи 5-а на спринта.

Финалната спирка от Световната купа за сезона, в Ханти-Мансийск, тя се представя посредствено за стандартите ѝ. Класира се 13-а и 11-а на спринта и преследването, а после на масовия старт – чак 23-та. И заради това си класиране, тя остава втора в класирането за Малкия кристален глобус в дисциплината масов старт, пропускайки шанса да го спечели за трети пореден път. В класирането за Големия глобус тя остава втора на около 300 точки изоставане зад Тора Бергер. За преследването тя завършва 6-а, а за индивидуалното остава 2-ра.

И така, този сезон е крачка назад за Дария, не печелейки нито един Кристален глобус.

Резултати[редактиране | редактиране на кода]

Олимпийски игри[редактиране | редактиране на кода]

Олимпиада Индивидуално Спринт Преследване Масов старт Щафета
2010 Ванкувър Бронз 8-о 15-о 6-о 7-о
2014 Сочи Злато 9-о Злато Злато

Световни първенства[редактиране | редактиране на кода]

Първенство Индивидуално Спринт Преследване Масов старт Щафета Смесена щафета
2007 Антхолц 13-о 22-ро не завършва 5-о
2008 Йостерсунд 46-о 25-о 5-о Сребро
2009 Пьонгчанг 11-о 53-то 5-о 6-о 4-то
2010 Ханти-Мансийск 9-о
2011 Ханти-Мансийск 19-о 26-о 35-о Сребро Бронз
2012 Руполдинг 25-о Сребро Злато 5-о 4-то
2013 Нове место 33-то 43-то 25-о Злато 7-о 11-о
2015 Контиолахти 16-о 25-о 7-о 4-то 7-о 4-то

Индивидуални победи[редактиране | редактиране на кода]

28 победи (6 Сп, 10 Пр, 4 Ин, 8 Мс)

Сезон Дата Място Дисциплина Ниво
Световна купа по биатлон 2009/10
2 победи
(1 Сп, 1 Пр)
13 март 2010 Контиолахти 7 км Спринт Световна купа по биатлон
14 март 2010 Контиолахти 10 км Преследване Biathlon World Cup
Световна купа по биатлон 2010/11
1 победа
(1 MS)
20 март 2011 Осло Холменколен 12.5 км Масов Старт Световна купа по биатлон
Световна купа по биатлон 2011/12
6 победи
(3 Пр, 1 Ин, 2 МС)
1 декември 2011 Йостерсунд 15 км Индивидуално Световна купа по биатлон
10 декември 2011 Хохфилцен 10 км Преследване Световна купа по биатлон
22 януари 2012 Антхолц 12.5 км Масов Старт Световна купа по биатлон
4 март 2012 Руполдинг 10 км Преследване Световно първенство по биатлон
17 март 2012 Ханти-Мансийск 10 км Преследване Световна купа по биатлон
18 март 2012 Ханти-Мансийск 12.5 км Масов Старт Световна купа по биатлон
Световна купа по биатлон 2012/13
3 победи
(1 Сп, 1 Ин, 1 МС)
7 декември 2012 Хохфилцен 7.5 км Спринт Световна купа по биатлон
17 февруари 2013 Нове Место 12.5 км Масов Старт Световна първенство по биатлон
7 март 2013 Сочи 15 км Индивидуално Световна купа по биатлон
Световна купа по биатлон 2013/14
7 победи
(2 Сп, 2 Пр, 1 Ин, 2 МС)
3 януари 2014 Оберххоф 7.5 км Спринт Световна купа по биатлон
4 януари 2014 Оберхоф 10 км Преследване Световна купа по биатлон
11 февруари 2014 Сочи 10 км Преследване Зимни Олимпийски игри[A]
14 февруари 2014 Сочи 15 км Индивидуално Зимни Олимпийски игри[A]
17 февруари 2014 Сочи 12.5 км Масов Старт Зимни Олимпийски игри[A]
9 март 2014 Поклюка 12.5 км Масов Старт Световна купа по биатлон
20 март 2014 Осло Холменколен 7.5 км Спринт Световна купа по биатлон
Световна купа по биатлон 2014/15
9 победи
(2 Сп, 4 Пр, 1 Ин, 2 МС)
4 декември 2014 Йостерсунд 15 км Индивидуално Световна купа по биатлон
20 декември 2014 Поклюка 10 км Преследване Световна купа по биатлон
11 януари 2015 Оберхоф 12.5 км Масов Старт Световна купа по биатлон
18 януари 2015 Руполдинг 12.5 км Масов Старт Световна купа по биатлон
23 януари 2015 Антхолц 7.5 км Спринт Световна купа по биатлон
24 януари 2015 Антхолц 10 км Преследване Световна купа по биатлон
8 февруари 2015 Нове Место 10 km Pursuit Световна купа по биатлон
14 февруари 2015 Осло Холменколен 7.5 км Спринт Световна купа по биатлон
21 март 2015 Ханти-Мансийск 10 км Преследване Световна купа по биатлон
Бележки

Световна купа[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Биография // daryadomracheva.by, официален уебсайт на Дария Домрачева. Архивиран от оригинала на 2010-03-17. Посетен на 18 декември 2012.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]