Направо към съдържанието

Даут паша хамам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Даут паша хамам
Даут-пашин амам
Поглед отгоре
Поглед отгоре
Карта Местоположение в Скопие
Видхамам
МестоположениеСкопие, Северна Македония
Стилосмански
ИзгражданеXV век
Етажиедин
Статутхудожествена галерия, паметник на културата
Даут паша хамам в Общомедия

Даут паша хамам или Даутпашин хамам (на македонска литературна норма: Даут-пашин амам) е хамам – турска обществена баня, в Скопие, столицата на Северна Македония. В сградата от 1948 година е разположена Националната художествена галерия на страната.[1]

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Хамамът се намира на левия бряг на Вардар, до Камен мост, на входа на скопската чаршия, от дясната страна на църквата „Свети Димитър“.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Изграден е през втората половина на XV век от известния турски пълководец Коджа Даут паша Узунчаршили, един от везирите на султан Мехмед II (1451 – 1481) и велик везир при султан Баязид II Илдъръм (1481 – 1512). Ктиторският надпис не е оцелял и точната година на изграждане е неизвестна. Смята се, че сградата е построена между 1467 – годината, в която Даут паша става бейлербей на Румелия и 1497 година, в която е уволнен като велик везир.[2]

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Основата на градежа е правоъгълник с разширяване на северната и южната страна. Днес хамамът има три входа: източен, западен и южен. Отвън, освен лъчно и архитравно засводените правоъгълни полета, в които са разположени прозорците и вратите, доминира равната зидана повърхност с редуване на камък и два реда тухли, споени с хоросан.

Във вътрешността хамамът има 15 различни по големина салона, които са свързани със сводести преходи, украсени с ориенталски орнаменти. Всички салони са засводени с куполи, като повечето от тях имат звездообразни отвори, през които във вътрешността на сградата влиза дифузирана светлина. Най-впечатляваща е покривната конструкция, съставена от 13 нееднакво разпределени купола.

В посока изток-запад хамамът е бил разделен на две напълно отделени крила с по една чакалня и места за събличане, които всъщност са две големи зали с шадравани в центъра. Останалите салони били за пране и за къпане. Хамамът бил така приспособен, че едновременно да могат да се къпят и мъже и жени, като западният вход бил за мъже, а северният за жени.

Хамамът пострадва при пожар в 1689 година и е изоставен. След Втората световна война е реставриран и днес в него, в Чифте хамам (и в мултимедийния център Мала Станица) е настанена Националната художествена галерия[3]. При земетресението от 1963 година хамамът пострадва частично, но е възстановен.

През септември 2010 година е обявено, че част от гранта в размер на 53 000 евро, осигурен от правителството на САЩ за възстановяване и запазване на забележителности в Северна Македония, ще бъде отделена за Даут паша хамам[4].

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • И. Здравковић, Рестаурација и адаотација Даут-пашиног амама у Скопљу, Зборник заштите споменика културе 1950 године.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pavlov, Zoran, Radmila Petkova. Ottoman Monuments. Skopje, Macedonian Cultural Heritage, Ministry of Culture of the Republic of Macedonia, 2008. ISBN 978-608-4549-03-01. с. 83. Архив на оригинала от 2016-03-04 в Wayback Machine.
  2. а б Pavlov, Zoran, Radmila Petkova. Ottoman Monuments. Skopje, Macedonian Cultural Heritage, Ministry of Culture of the Republic of Macedonia, 2008. ISBN 978-608-4549-03-01. с. 80. Архив на оригинала от 2016-03-04 в Wayback Machine.
  3. Национална Галерија на Македонија Архив на оригинала от 2012-03-23 в Wayback Machine., www.nationalgallery.mk
  4. SETimes