Скопско кале

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Скопско кале
Скопско кале
KaleFortress-Skopje1.JPG
Част от стените
Skopje Fortress.png
Местоположение в Център
Информация
СтранаFlag of North Macedonia.svg Северна Македония
МестоположениеСкопие
Основаванеосманска епоха
Статутпаметник на културата
Състояниереставрирано
Собственикдържавна
Скопско кале в Общомедия
Изглед към Скопското кале привечер
Изглед към Скопското кале, 20 век

Скопското кале (на македонска литературна норма: Скопско кале) е средновековна крепост, разположена на високия рид Градище над град Скопие, столицата на Северна Македония. През Средновековието крепостта е имала изключително стратегическо значение, а днес с панорамния си изглед към река Вардар, е сред забележителностите на северномакедонската столица.

История[редактиране | редактиране на кода]

Като най-високата точка на Скопското поле мястото на днешното кале винаги е било привлекателно за заселване. Селища на това място са възниквали още през неолита и ранната бронзова епоха – преди около 4000 г. пр. Хр.

Крепостта, запазила се до наши дни, е изградена през VI век по времето на Византийската империя от каменни зидове с дължина от 121 метра. Според археолозите каменните блокове, от които е изградена твърдината, са взети от разрушения античен град Скупи.

Консервация и реставрация[редактиране | редактиране на кода]

Изглед към калето с казармите и военната болница от началото на 20 век

Заради стратегическото си местоположение крепостта е изграждана, рушена и възстановявана многократно от различни завоеватели. По време на скопското земетресение от 1963 г. Калето е повредено, но консервационните и реставрационни работи след това укрепват кръглите и квадратни кули, като дори и се дострояват участъци от крепостта.

Скопското кале е едно от най-популярните места за туристите в Скопие. От крепостта се отркрива фантастичен изглед към македонската столица. Друго предимство на Калето е неговата близост до Старата скопска чаршия. През лятото Скопското кале е сцена на културни прояви като концерти и театрални представления.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]