Движения на Земята

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анимация на въртенето на Земята

Земята се върти около оста си като същевременно обикаля около Слънцето. Посоката, в която се случва това е от запад на изток, а скоростта не е постоянна. Вследствие от въртенето на Земята около оста ѝ, Слънцето изгрява от изток и залязва на запад. Около своята ос (360 градуса) Земята се завърта в продължителност на 23 часа и 56 минути, което се нарича слънчево денонощие.

По форма Земята не е идеална сфера – тя е сплесната при полюсите и изпъкнала при екватора. Екваториалният диаметър е с 42 километра по-дълъг от полярния. Различните точки по земната повърхност имат различна скорост на въртене, която зависи от отстоянието им спрямо екватора. Най-високата скорост е 465 m/s, която се отнася за екватора. Постепенно скоростта намалява към полюсите, а на самите тях е 0 m/s.

Заедно с останалите 7 планети от Слънчевата система Земята се върти около Слънцето по елипсовидна орбита. Земята прави своята пълна обиколка около Слънцето за 365 дни 5 часа и 49 минути. Звездна (слънчева) година се нарича преминаването през този период. Най-близката до Слънцето планета, Меркурий, прави една пълна обиколка около Слънцето за 88 дни. Времето на въртене на Земята около Слънцето се измерва с една календарна година. За удобство на хората тя се представя в цели дни – 365. За да коригира натрупаната разлика, всяка четвърта година е високосна. Това означава, че е с един допълнителен ден – 29 февруари.

Наклон на земната ос[редактиране | редактиране на кода]

Оста на Земята е мислена линия, минаваща през нейния център и свързва двата полюса. Тя има постоянен наклон под ъгъл 23,5 градуса спрямо нейната орбита. В резултат на това Северното и Южното полукълбо са с противоположни сезони. През периода, в който едното полукълбо е наклонено към Слънцето, получава повече слънчева енергия и там е лято, в другото далеч от Слънцето, е зима. Около 21 март и 23 септември слънчевите лъчи падат перпендикулярно на екватора и количеството слънчева енергия, което достига до двете полукълба, е еднакво. Продължителността на деня и нощта по цялото земно кълбо е еднаква – 12 часа. Равноденствие е името, с което са известни тези дни.