Дебел четвъртък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дебел четвъртък
Дебел четвъртък
Полски понички
Дата Последният четвъртък преди Великия пост
Дебел четвъртък в Общомедия
Полски понички
Фаворки

Дебел четвъртък (немски Fetter Donnerstag, Schmutziger Donnerstag или в региони, където се празнува карнавалът Weiberfastnacht; гръцки Τσικνοπέμπτη (Тсикнопемпти); полски Tłusty czwartek) е традиционен полски и немски празник, който се чества на последния четвъртък преди Великия пост, познат също и като великденски заговезни. Дебелият четвъртък започва в последната седмица от карнавала. Близък е, но не трябва да се бърка с френския празник Mardi Grass. В Полша, както и в католическите части на Германия, според традицията се позволява преяждането.

Понеже датата на тлъстия четвъртък зависи от датата на Великден, този ден се смята за предпразничен. Следващият четвърък е четвъртъкът след Пепеляна сряда и принадлежи към периода на Великия пост, през който християните трябва да постят.

Най-популярната храна са полските понички (pączki) и фаворки (faworki). Преди са се яли понички напълнени с бекон, сланина и месо, което е щедро напоено с водка. Поверието гласи, че ако човек не изяде дори и една поничка - по-късно в живота няма да му върви.

В Италия, Giovedì Grasso (Дебел четвъртък) също се празнува, но не е много по-различен от Martedì Grasso (вторника след Сирни Заговезни).

В таблицата по-долу се разглеждат датите на Дебелия четвъртък в близките години.

Година Дата
2012 16 февруари
2013 7 февруари
2014 27 февруари
2015 12 февруари
2016 4 февруари
2017 23 февруари
2018 8 февруари
2019 28 февруари

Днес в Интернет[редактиране | редактиране на кода]

На 15 февруари 2007 година фирмата Google за първи път в историята постави на началната страница на търсачката на полската версия лого, свързано с Дебелия четвъртък. Това е първото сменяне на логото на Google за полскоезичните потребители.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]