Димитър Загорски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за войводата Димитър Загорски. За войводата Димитър Старозагорски вижте Димитър Андонов (революционер).

Димитър Загорски
български революционер

Роден
Починал
Стара Загора, България

Димитър Георгиев Хаджибанов, известен като Димитър Загорски[1], е български офицер и революционер, софлийски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Загорски е роден в 1880 година в Стара Загора, тогава в Османската империя. Учи в Старозагорската мъжка гимназия. През 1903 година служи в Трета пионерна дружина в Ямбол, но напуска армията и се присъединява към четата на Михаил Герджиков. По време на Илинденско-Преображенското въстание начело на чета участва в нападението на град Василико. След въстанието през 1904 г. е войвода в Беломорието и действа в Софлийско, Дедеагачко, Ортакьойско и Димотишко.[2] По-късно е заменен от Димо Николов, а той се прехвърля в София, където е приближен на Задграничното представителство на ВМОРО и лично на Иван Гарванов. След 1905 година се завръща в родния си град и работи като строителен работник. Умира на 1 юли 1942 година.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис. ВМОРО – псевдоними и шифри 1893-1934, Звезди, 1999, стр.35
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 57 – 58.
  3. Цветков, Марио и др. Искри от жертвената клада на Македония и Тракия. София, ВМРО-СМД, 2005. с. 42 - 43.
     Портал „Македония“         Портал „Македония