Димитър Цветков (офицер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Цветков.

Димитър Цветков
български офицер и революционер
Dimitar Tsvetkov colonel from Smilevo.jpg
Димитър Цветков със съпругата му Вера
Роден
Починал

Учил вНационален военен университет

Димитър Кузманов Цветков е български офицер и революционер, горянин, борец срещу комунистическата власт в България, и в частност в Пиринска Македония, след Деветосептемврийския преврат.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Цветков е роден в битолското село Смилево. Баща му загива през войните за национално обединение. Димитър е отгледан в полка, в който е служил убитият му баща. Завършва Военното училище в София, а през 1941 година заминава за Вардарска Македония след разгрома на Югославия. По време на Българско управление в новоприсъединените земи е командир на ловна дружина (контрачета) в Скопие и като такъв участва във всички антипартизански акции.

След Деветосептемврийския преврат от 1944 година Димитър Цветков потърсен от Титовите партизани, за да бъде съден. Поради факта, че е офицер доброволец на фронта, не бива осъден нито в Югославия, нито в комунистическа България. Уволнява се от армията с чин полковник. Включва се в дейността на Българския земеделски народен съюз – Никола Петков, но решава да избяга през границата в Гърция.

На 8 март 1948 година, заедно с подполковник Стойно Бачийски, се присъединява към четата на Герасим Тодоров и отговаря за бойната подготовка в нея. Заловен след като четата е разбита и е осъден на смърт по чл.1, ал. 1 от ЗЗНВ[1]. Присъдата е изпълнена на 17 май 1949 година, семейството му е изселено от София и репресирано[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ангелов, Веселин, „Отличен българин с името Герасим“, СамИздат, второ издание, 2008 г., меки корици, 234 стр., ISBN 978-954-617-034-7
  2. Велковска, Мария. Една обикновена история за „враг на народа“, www.dnevnik.bg, 1.02.2013 г.