Димитър Цветков (офицер)

From Уикипедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Цветков.

Димитър Цветков (офицер)
български офицер и революционер
Димитър Цветков със съпругата му Вера
Димитър Цветков със съпругата му Вера

Войни Втора световна война
Образование Национален военен университет

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт

Димитър Кузманов Цветков е български офицер и революционер, горянин, борец срещу комунистическата власт в България, и в частност в Пиринска Македония, след Деветосептемврийския преврат.

Биография[edit | edit source]

Димитър Цветков е роден в битолското село Смилево. Баща му загива през войните за национално обединение. Димитър е отгледан в полка, в който е служил убитият му баща. Завършва Военното училище в София, а през 1941 година заминава за Вардарска Македония след разгрома на Югославия. По време на Българско управление в новоприсъединените земи е командир на ловна дружина (контрачета) в Скопие и като такъв участва във всички антипартизански акции.

След Деветосептемврийския преврат от 1944 година Димитър Цветков потърсен от Титовите партизани, за да бъде съден. Поради факта, че е офицер доброволец на фронта, не бива осъден нито в Югославия, нито в комунистическа България. Уволнява се от армията с чин полковник. Включва се в дейността на Българския земеделски народен съюз – Никола Петков, но решава да избяга през границата в Гърция.

На 8 март 1948 година, заедно с подполковник Стойно Бачийски, се присъединява към четата на Герасим Тодоров и отговаря за бойната подготовка в нея. Заловен след като четата е разбита и е осъден на смърт по чл.1, ал. 1 от ЗЗНВ[1]. Присъдата е изпълнена на 17 май 1949 година, семейството му е изселено от София и репресирано[2].

Бележки[edit | edit source]

  1. Ангелов, Веселин, „Отличен българин с името Герасим“, СамИздат, второ издание, 2008 г., меки корици, 234 стр., ISBN 9789546170347
  2. Велковска, Мария. Една обикновена история за „враг на народа“, www.dnevnik.bg, 1.02.2013 г.
     Портал „Военна история на България“         Портал „Военна история на България          Портал „Македония“         Портал „Македония